Vriendendag 02-02-2020

Op zondag 2 februari werd in Museum Maassluis de jaarlijkse Vriendenmiddag georganiseerd.
Op deze middag willen we iets extra’s doen voor de Vrienden, waarbij we ‘kijken en luisteren’ proberen te combineren met actief bezig zijn.
Het luisteren en kijken had als thema de ‘Hondsdagen’, dit naar aanleiding van de expositie met werken van Niels Smits van Burgst in de Tuinzaal.
We zijn dan ook heel blij dat Niels zelf aanwezig was om ons mee te nemen in zijn belevingswereld.  Na een korte inleiding vol nuances over: wie ben ik en waarom doe ik dit nu, was er ruim voldoende tijd om vragen te stellen, waar dan ook enthousiast gebruik van werd gemaakt.
Naast de tentoonstelling in de Tuinzaal was er in het De Vries kabinet de expositie ‘Maassluis als nieuwe inspiratiebron’ te bewonderen met werk van Adam Hoogendijk.
De kunstenaar zelf was eveneens aanwezig, zodat de Vrienden in de gelegenheid waren om ook met hem van gedachten te wisselen over zijn kunstwerken.
Na de pauze moesten de Vrienden zelf aan de bak bij het beantwoorden van de vragen van de KunstQuiz, samengesteld en gepresenteerd door Laurens Blom, met als prijs twee vrijkaarten voor deelname aan de voorjaars of de najaars excursie.
Op 25 uiteenlopende onderwerpen uit de wereld van de kunst moest er na het zien van een afbeelding met korte inleiding het juiste antwoord gegeven worden.
Het viel al met al niet mee om de juiste antwoorden te geven gezien het feit dat de winnares Hanneke van der Plaaats 15 van de 25 vragen goed beantwoord had. Zoals vaak het geval is weten we heel veel, maar om dan het exacte antwoord te geven is dan toch lastig.
Na de KunstQuiz was er nog ruimschoots de tijd om onder het genot van een drankje en een hapje (met dank aan Janny en Lenie) na te praten.
Al met al kunnen we zeggen dat de inbreng van de aanwezige Vrienden zowel tijdens de presentatie door Niels Smits van Burgst als tijdens de KunstQuiz er mede toe hebben bijgedragen dat deze Vriendenmiddag een succes was.

Victor Knippenberg

foto's: Lelia van der Tak en Laurens Blom