Excursie Singer Laren en Woerden

Een geslaagde excursie naar Laren en Woerden 18 oktober

Dinsdag 18 oktober om 8.30 uur vertrokken we met de bus. Wij hadden niet onze “vaste” chauffeur, maar deze chauffeur was net zo goed en aardig! Hij reed het Westland binnendoor om de files te mijden. Op tijd arriveerden we bij het museum in het prachtige Laren.
We werden heel vriendelijk en gastvrij ontvangen en kregen een heerlijke kop koffie of thee met diverse exotische gebakjes en chocola.
Voordat wij zelf de expositie konden bekijken kregen wij een toelichting bij de tentoonstelling “Hoogtepunten uit de Singer Collectie Impressionisme en Modernisme”, door een charmante dame. We waren allemaal zeer onder de indruk van wat zij vertelde. Ook de schilderijen die we daarna gezien hebben waren heel bijzonder.
Werk van Theo van Rysselberghe (schilder van de zon), Leo Gestel (geboren in Woerden), Charley Toorop, Isaac Israëls enz. Wat hebben we genoten van de prachtige schilderijen.
Ook het weer werkte deze dag mee. We konden de beelden in de tuin onder een warm zonnetje bekijken.
Op eigen gelegenheid aten we de lunch en om 14 uur stond de bus weer klaar om ons naar Woerden te brengen.
Woerden is een leuk vestingstadje, klein maar fijn. De wandeling bracht ons naar vele bezienswaardigheden. Door de Rijnstraat (hier liep vroeger de Rijn) kwamen we bij het haventje met aan de rand mooie statige huizen. We passeerden een mooi oud kaaspakhuis, het markante Arsenaal, rechts daarvan de kaasbel die geplaatst is ter ere van het 50-jarig bestaan van de Woerdense kaasmarkt.
Daarna het kerkplein met de Petruskerk. Ook op het plein bevindt zich de Kazerne, omdat Woerden in het centrum lag van de Hollandse Waterlinie.
Verder het hotel Concordia uit 1878, het oude Stadhuys met het Stadsmuseum met een Leo Gestel kamer. Helaas was het museum vanwege wisseling van de tentoonstelling gesloten. Leo Gestel is geboren en getogen Woerdenaar.
Vervolgens nog een Stedelijk Weeshuis, het oudste huisje van de Havenstraat, het oude Waterschapskantoor en de Stellingmolen “de Windhond”.
Op de Wilhelminaweg het Franciscaner klooster, het Wasserij gebouw op het Defensie-eiland en het Kasteel in het water.
Het was een leuke stad om te bezoeken. Bovendien werkte het weer geweldig mee.
De bus was er weer op tijd. We hadden een goede reis naar huis.

Marja Kroonenburg (lid van het excursieteam)

Hieronder een aantal foto's van de dag.

Foto's Marja Kroonenburg en Laurens Blom