Activiteiten
In de Algemene LedenVergadering van 20 oktober 2021 is besloten de minimumcontributie voor particulieren te verhogen naar € 15,00 en voor bedrijven en instellingen naar € 40,00.
Het excursieteam organiseerde op donderdag 28 oktober 2021 een lezing over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Deze lezing werd verzorgd door Nanny en Anya Tuit. Om 15:00 uur waren een 25 kunstliefhebbers aanwezig om de lezing bij te wonen. Het geheel vond plaats bij Stichting Maatwerk Autisme aan de Weverskade en waar we vriendelijk werden ontvangen. Klokslag 15:15 uur begon Nanny Tuit met het verhaal over het leven van deze bijzondere vrouw. Anya vulde haar aan en besprak diverse kunstwerken die Frida in die periode van haar leven heeft gemaakt. Om 16:00 uur werd een pauze ingelast voor een kopje koffie of thee met een koekje erbij. Om 16:15 uur pakten Nanny en Anya de draad weer op om de vele aangrijpende gebeurtenissen die Frida in haar leven heeft meegemaakt te beschrijven. Daarbij kwamen weer diverse van haar meesterwerken aan bod die uitvoerig werden beschreven. Rond 17:00 uur werd de lezing, na nog het beantwoorden van een aantal vragen van de aanwezigen, beëindigd. Na een dankwoordje en het overhandigen van een flesje wijn voor de beide dames stonden er drankjes en heerlijke hapjes klaar om over de lezing wat na te praten. Alle aanwezigen spraken hun waardering uit voor de geslaagde middag en keerden tevreden naar huis terug.
Het excursieteam kan terugkijken op een geslaagd evenement.
Maandag 18 oktober 9:15 uur zijn wij vertrokken met de bus naar Gouda. We worden begroet door onze favoriete chauffeur Frans.
Het was alweer lang geleden dat we een museum konden bezoeken. De bustocht ging voorspoedig.
In Gouda aangekomen kregen wij bij cafe Kruim, een onderdeel van de Chocoladefabriek, koffie en gebak.
Na het koffie drinken bij Kruim liepen we naar het museum Gouda via de route van Anya, de dochter van Nanny. Wij hebben daar de tentoonstelling "Koele Wateren - Schatten uit het Rijks" bezocht.
We werden daar heel hartelijk ontvangen.
Het is een heel mooi museum, een oud gebouw, een oud Gasthuis.
Ook de schilderijen van o.a. van Goyen, van Ruysdael en Mesdag waren prachtig! Fijn dat er gidsen bij waren, want dat geeft toch heel wat extra informatie.
Hierna was er gelegenheid voor een heerlijke lunch in de stad op het grote plein.
De middag was bestemd voor een bezoek aan de St.Jan vanaf 14:00 uur.
De kerk en kerkramen zijn prachtig om te bekijken. Uitleg kregen wij via de audiotour, zeer de moeite waard.
Daarna hebben wij een "rondje" Gouda gedaan, in groepjes.
We vonden de dag allemaal erg geslaagd en Gouda een prachtige stad.
De terugreis met de bus ging voorspoedig, mede dankzij "onze" Frans. Het was weer een topdag!
Marja Kroonenburg, lid excursieteam
Foto's: Excursieteam
Succesvolle Taxatiedag in Museum Maassluis
Op donderdag 7 oktober werden tussen 10:30 en 16:00 uur kunstvoorwerpen getaxeerd in het Museum Maassluis. Er kwamen een 75 bezoekers, niet alleen uit Maassluis maar ook uit de regio, om hun sieraden, aardewerk en porselein, schilderijen en antieke en design voorwerpen te laten beoordelen door Mr. Arne Bonsaksen, zelfstandig registertaxateur. De kwaliteit van de aangeboden voorwerpen was wisselend: “charmant, Blokkerkwaliteit, een schilderij gemaakt door een goede amateur”, maar ook “dit is heel bijzonder!”.
Bijzonder waren bijvoorbeeld een vijftal design keukenstoelen en een gouden collier. Naar aanleiding van bepaalde objecten werden ook verhalen over het bombardement van Rotterdam en over het Jappenkamp verteld.
Veel deelnemers gingen met een glimlach de deur uit, anderen vroegen zich af: zal ik dit stuk nu wel of niet laten veilen? De taxateur heeft met een aantal bezoekers vervolgafspraken gemaakt.
Het was weer een succesvolle en een gezellige dag in Museum Maassluis.
De foto's zijn van Ada van der Wel (Ervaar Maassluis)
Beste vrienden,
In tegenstelling tot andere jaren, ontvangt u uw “contributiebrief” ditmaal zonder kleurrijke Vriendenbrief. Er is nu, als gevolg van de voortdurende Corona-maatregelen, helaas nog geen zicht op concrete activiteiten van onze vereniging, zoals de jaarvergadering of excursies. Daarom informeren we u via deze brief over een paar actualiteiten. Hopelijk volgt later dit jaar weer een Vriendenbrief vol activiteiten en plannen. Weet dat we uw jaarlijkse bijdrage ook in deze bijzondere tijd zeer op prijs stellen.
Financiën
Net als in 2020 zullen ook in 2021 de activiteiten van de Vrienden van Museum Maassluis voor een groot gedeelte afhangen van de richtlijnen rond Covid-19. Traditionele evenementen zoals de Vriendendag, de Taxatiedag, de excursies konden en kunnen vooralsnog niet worden georganiseerd.
Hierdoor is er vorig jaar nauwelijks geld uitgegeven en zal dat ook dit jaar deels het geval zijn. We hopen vurig dat de Taxatiedag en de Najaarsexcursie wel veilig kunnen doorgaan in de tweede helft van 2021. Zodra we daar zicht op krijgen, hoort u weer van ons.
Het bestuur is van plan om een deel van de vorig jaar ontstane “besparingen” te storten in het kunst/museumfonds. Dat past binnen onze doelstelling: het bevorderen van de belangstelling voor het Museum Maassluis. Dit doen we o.a. door het verwerven van voorwerpen van kunstzinnig en historisch belang voor zowel het Museum als voor de inwoners van Maassluis.
Onderzoek naar Cultuurhistorisch Erfgoed Maassluis
Naar aanleiding van het rapport “Een goed bewaard geheim” (Taco Pauka, 2019), heeft het bestuur van de Stichting Museum Maassluis in december 2020 twee kunsthistorici, Linda Eversteijn en Lisette Luijkx, opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de museale waarde van de collectie 1900 (Jeanne Oosting, Otto B. de Kat, Jan van Heel, Sierk Schröder en Wally Elenbaas). Zij hopen hun adviesrapport begin april te kunnen afronden.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van onder meer de volgende vragen:
* Wat is de kunsthistorische betekenis van de collectie?
* Wat is de mate van publieke belangstelling voor de collectie 1900 en deze kunstenaars?
* Bij welke musea in Nederland sluit de collectie 1900 aan; met welke van deze musea bestaat er overlap?
* Welke samenwerkingsmogelijkheden zijn er met andere musea?
* Wat is de specifieke relevantie van de collectie voor Maassluis?
De gemeente Maassluis heeft het Bureau Erfgoedwerf opdracht gegeven om de volgende vraag te beantwoorden: “Hoe kan Maassluis haar maritiem erfgoed beter benutten en hoe kunnen de maritieme en cultuurhistorische organisaties beter samenwerken?”
Beide onderzoeken hebben tot doel om vast te kunnen stellen welke betekenis we moeten hechten aan het cultuurhistorisch en maritiem erfgoed in Maassluis.
Aan de ene kant gaat het daarbij om de museale waarde en aan de andere kant of dit dusdanig is dat we mogen verwachten dat er belangstelling (voor) bestaat vanuit de inwoners van Maassluis en andere delen van het land.
De conclusies uit beide onderzoeksrapporten zullen bepalend zijn voor de toekomst van ons museum. Kortom: heeft het Museum Maassluis bestaansrecht, al of niet in samenwerking met de andere maritieme- en cultuurhistorische organisaties? We houden u op de hoogte.
Victor Knippenberg, voorzitter van de Vereniging Vrienden Museum Maassluis
Op zondag 2 februari werd in Museum Maassluis de jaarlijkse Vriendenmiddag georganiseerd.
Op deze middag willen we iets extra’s doen voor de Vrienden, waarbij we ‘kijken en luisteren’ proberen te combineren met actief bezig zijn.
Het luisteren en kijken had als thema de ‘Hondsdagen’, dit naar aanleiding van de expositie met werken van Niels Smits van Burgst in de Tuinzaal.
We zijn dan ook heel blij dat Niels zelf aanwezig was om ons mee te nemen in zijn belevingswereld. Na een korte inleiding vol nuances over: wie ben ik en waarom doe ik dit nu, was er ruim voldoende tijd om vragen te stellen, waar dan ook enthousiast gebruik van werd gemaakt.
Naast de tentoonstelling in de Tuinzaal was er in het De Vries kabinet de expositie ‘Maassluis als nieuwe inspiratiebron’ te bewonderen met werk van Adam Hoogendijk.
De kunstenaar zelf was eveneens aanwezig, zodat de Vrienden in de gelegenheid waren om ook met hem van gedachten te wisselen over zijn kunstwerken.
Na de pauze moesten de Vrienden zelf aan de bak bij het beantwoorden van de vragen van de KunstQuiz, samengesteld en gepresenteerd door Laurens Blom, met als prijs twee vrijkaarten voor deelname aan de voorjaars of de najaars excursie.
Op 25 uiteenlopende onderwerpen uit de wereld van de kunst moest er na het zien van een afbeelding met korte inleiding het juiste antwoord gegeven worden.
Het viel al met al niet mee om de juiste antwoorden te geven gezien het feit dat de winnares Hanneke van der Plaaats 15 van de 25 vragen goed beantwoord had. Zoals vaak het geval is weten we heel veel, maar om dan het exacte antwoord te geven is dan toch lastig.
Na de KunstQuiz was er nog ruimschoots de tijd om onder het genot van een drankje en een hapje (met dank aan Janny en Lenie) na te praten.
Al met al kunnen we zeggen dat de inbreng van de aanwezige Vrienden zowel tijdens de presentatie door Niels Smits van Burgst als tijdens de KunstQuiz er mede toe hebben bijgedragen dat deze Vriendenmiddag een succes was.
Victor Knippenberg
foto's: Lelia van der Tak en Laurens Blom
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2020.
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2019.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2018.
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2018.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2017.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2016.
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2016.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2015.
Lees hier de Vriendenbrief van voorjaar 2015.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2014.
Lees hier de Vriendenbrief van najaar 2013.