Activiteiten
Kort na de opening van de tentoonstelling over de ambtsketen op 25 januari was er opnieuw de start van een nieuwe expositie., nu in de grote zaal. De titel is intrigerend : “Kuyper op de Korrel”.
Aan Kuyper, geboren in Maassluis, zijn al verschillende tentoonstellingen in het verleden gewijd. Kuyper is bekend geworden als een veelzijdig en invloedrijk staatsman in het begin van de 20ste eeuw. In de nieuwe versie is Kuyper vooral het voorwerp van spot, kunstzinnig verbeeld door één van de belangrijkste tekenaars uit die tijd, nl. Albert Hahn.
In zijn openingsspeech vertelde Pieter van Houten hoe belangrijk de rol van spotprenten in de vroege 20ste eeuw was. En eigenlijk is die rol nauwelijks veranderd: in één oogopslag ziet de lezer minstens drie dingen: de context van de tijd, de persoon en de boodschap van het moment.
De achterkleinzoon van Kuyper vertelde aan de talrijke aanwezige bezoekers iets over de bijzondere familie relaties waar de stad Groningen een belangrijke rol in speelde.
Naast de vele spotprenten is er ook veel tekst om te lezen. Het zou leuk zijn als er op enig moment een rondleiding zou zijn met een gesproken toelichting op de getoonde prenten over een stadgenoot die ook in Maassluis veel gemengde gevoelens opriep.
Spotprenten geven ruimte aan kritiek, maar genereren - zeker na zoveel jaren tijd - ook een glimlach.
Voor Judith Mokoginta, bewoner van De Tweemaster in Maassluis en oud Maassluise Kunstenaar, is ter gelegenheid van haar 88e verjaardag een tentoonstelling ingericht. Daarin zijn diverse schetsen te bewonderen, die Judith heeft gemaakt in de vroege jaren 50, toen zij een opleiding volgde aan de Rotterdamse Kunstacademie, afdeling mode. Zij is al jarenlang Vriendin van onze Vereniging Vrienden Museum Maassluis.
De typische ingesnoerde tailles en hoepelrokken bepaalden toen het modebeeld. Enkele ontwerpen zijn ooit daadwerkelijk uitgevoerd. Het geeft een mooi beeld van de mode in die tijd.
10 februari werd de beknopte tentoonstelling onder grote belangstelling van bezoekers en bewoners door Judith geopend. De tentoonstelling is voor iedereen te zien tot 10 maart 2025, in de galerij links van de hoofdingang.
Adres: De Tweemaster, Vondelpark 2, Maassluis
Afgelopen zaterdag 25 januari 2025 vond de opening plaats van deze bijzondere tentoonstelling. Burgemeester Jack de Vries hield een interessant verhaal over de verdwijning van een van de twee exemplaren die Maassluis in het bezit heeft.
In de tentoonstelling is te zien hoe bijzonder de ambtsketen is. De ambtsketen is namelijk een symbool van traditie, vakmanschap, autoriteit én verantwoordelijkheid dat door de eeuwen heen wordt gedragen door burgemeesters.
Maassluis heeft twee ambtsketens die bij speciale gelegenheden worden gedragen en veilig in het stadhuis worden bewaard. De meest bekende en gebruikte wordt door de burgemeester gedragen en bestaat uit twaalf zilveren schakels in de vorm van een sluis, inclusief blauwe band en elf gouden plaatjes.
Museum Maassluis heeft ook een exemplaar van de ambtsketen en leent er eentje voor de expositie. Bovendien maakten glaskunstenaars Hans Korving en Manja Bravenboer een moderne glazen variant van de keten en heeft fotografisch vormgever Mick Otten een unieke ambtsketen op beeld gebracht. Om het af te maken heeft schilder Gonny van den Nouwelant een portret gemaakt van burgemeester Jack de Vries, uiteraard met ambtsketen om zijn nek. Elke keten komt met zijn eigen verhaal en achtergrond naar voren waarvan museumbezoekers in de expositie meer te weten kunnen komen.
De expositie is te zien van 25 januari tot en met 25 mei 2025 aan de Zuiddijk 16 in Maassluis.
Ongeveer 12 bezoekers hebben maandagmorgen 18 november deelgenomen aan de rondleiding bij de tentoonstelling in het Museum. Tijdens de koffie heeft Bikkel ons, in het verlengde van wat we gisteren bij het jubileum hadden gehoord, nader inzicht gegeven in de tentoonstelling en haar eigen werk. Opnieuw een interessante ontmoeting waarvoor veel waardering was.
En dat moest gevierd worden! Afgelopen zondagmiddag kwamen veel Vrienden naar het Witte Kerkje om met elkaar dit feest te vieren. Er was een interessante lezing "Glas in de Kunst" door Piet Augustijn. In het Museum Maassluis is er nu ook een mooie tentoonstelling “VLOEIBARE KLEUR – GESTOLDE BEWEGING”. Muzikaal nam Andre Bruijn ons mee naar veel lekkernijen om nog gezellig na te kletsen en oude herinneringen op te halen.
Wij zijn blij dat velen van jullie de donatie voor 2024 en vaak zelfs meer, al hebben overgemaakt. Hartelijk dank daarvoor! Mocht u dit nog niet gedaan hebben, dan willen we u vriendelijk verzoeken om het lidmaatschap van € 15,00 voor particulieren per jaar en € 40,00 voor bedrijven en instellingen alsnog aan ons over te maken.
U kunt dit doen op rekeningnummer NL31INGB0003479143 t.n.v. Vrienden van het Museum Maassluis.
Alvast hartelijk dank voor uw steun!
Tijdens de Algemene Leden Vergadering van afgelopen woensdag 24 april zijn de volgende Vrienden, die zich als bestuursleden hadden aangemeld, door de vergadering verkozen. Het zijn:
- Janny Sterkenburg: Voorzitter
- Coby Lammers: Secretaris
- Leny Wesenhagen: Penningmeester
- Loes Visbeek: Algemeen bestuurslid
Laurens Blom blijft Algemeen bestuurslid en blijft de Ledenadministratie doen.
v.r.n.l. Loes Visbeek, Janny Sterkenburg, Leny Wesenhagen, Coby Lammers en Laurens Blom
Afgelopen zondag 19 november was de jaarlijkse Vriendendag. Deze werd door een 20-tal leden bezocht. Rond 14:00 uur druppelden alle leden binnen. Na een inleidend woord door de Voorzitter Victor Knippenberg werd Jelle Passchier uitgenodigd zichzelf voor te stellen. Hij is nu een aantal maanden in dienst van het Museum als operationeel manager en vrijwilligerscoördinator. Daarbij gaf hij aan dit met alle plezier te doen en loofde de samenwerking met alle vrijwilligers.
Daarna was het de beurt aan de nieuwe penningmeester van de Stichting Museum Maassluis Hans van der Horst om zich aan de aanwezige Vrienden voor te stellen. Hij maakt samen met Bikkel Haan deel uit van het nieuwe bestuur van de Stichting.
Hierna maakte iedereen zich op om deel te nemen aan een kunstquiz, opgezet door Laurens Blom aangevuld met vragen van Gini Knippenberg. De deelnemers konden zich in het zweet werken in het beantwoorden van 25 vragen. Na afloop werd door de deelnemers zelf gevraagd om het aantal goede antwoorden te noteren. Zo kwam uit de bus dat Jos Degen de grootste kunstkenner is onder de aanwezige deelnemers met de minste fouten.
Hierna had iedereen wel behoefte aan een pauze waarin een hapje en drankje niet ontbrak.
Voor de actievelingen onder de aanwezigen was er een workshop georganiseerd, gegeven door Elly van Baalen. De 10 deelnemers kregen de opdracht om een kunstboekje te maken dat zelf beschilderd moest worden met een omslag van een stukje behang. Hieronder zijn de resultaten te zien van alle kunstliefhebbers. Menigeen verbaasde zichzelf over de artistieke prestatie die men zelf had geleverd.
Voldaan werd er na afloop nog een hapje en een drankje genuttigd, waarna iedereen rond 17:00 uur tevreden huiswaarts ging.
Ziehier wat foto's van de middag.
Foto's: Jos Degen en Lelia van der Tak
Lees hier de Vriendenbrief voorjaar 2023.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2022.
Lees hier de Vriendenbrief voorjaar 2022.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2021.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2020
Lees hier de Vriendenbrief voorjaar 2020.
Lees hier de Vriendenbrief voorjaar 2019.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2018.
Lees hier de Vriendenbrief voorjaar 2018.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2017.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2016.
Lees hier de Vriendenbrief voorjaar 2016.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2015.
Lees hier de Vriendenbrief voorjaar 2015.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2014.
Lees hier de Vriendenbrief najaar 2013.