Nieuwsbrief maart 2021

Beste vrienden,

In tegenstelling tot andere jaren, ontvangt u uw “contributiebrief” ditmaal zonder kleurrijke Vriendenbrief.  Er is nu, als gevolg van de voortdurende Corona-maatregelen, helaas nog geen zicht op concrete activiteiten van onze vereniging, zoals de jaarvergadering of excursies. Daarom informeren we u via deze brief over een paar actualiteiten. Hopelijk volgt later dit jaar weer een Vriendenbrief vol activiteiten en plannen. Weet dat we uw jaarlijkse bijdrage ook in deze bijzondere tijd zeer op prijs stellen.

Financiën

Net als in 2020 zullen ook in 2021 de activiteiten van de Vrienden van Museum Maassluis voor een groot gedeelte afhangen van de richtlijnen rond Covid-19. Traditionele evenementen zoals de Vriendendag, de Taxatiedag, de excursies konden en kunnen vooralsnog niet worden georganiseerd.

Hierdoor is er vorig jaar nauwelijks geld uitgegeven en zal dat ook dit jaar deels het geval zijn. We hopen vurig dat de Taxatiedag en de Najaarsexcursie wel veilig kunnen doorgaan in de tweede helft van 2021. Zodra we daar zicht op krijgen, hoort u weer van ons.
Het bestuur is van plan om een deel van de vorig jaar ontstane “besparingen” te storten in het kunst/museumfonds. Dat past binnen onze doelstelling: het bevorderen van de belangstelling voor het Museum Maassluis. Dit doen we o.a. door het verwerven van voorwerpen van kunstzinnig en historisch belang voor zowel het Museum als voor de inwoners van Maassluis.

Onderzoek naar Cultuurhistorisch Erfgoed Maassluis

Naar aanleiding van het rapport “Een goed bewaard geheim” (Taco Pauka, 2019), heeft het bestuur van de Stichting Museum Maassluis in december 2020 twee kunsthistorici, Linda Eversteijn en Lisette Luijkx, opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de museale waarde van de collectie 1900 (Jeanne Oosting, Otto B. de Kat, Jan van Heel, Sierk Schröder en Wally Elenbaas). Zij hopen hun adviesrapport begin april te kunnen afronden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van onder meer de volgende vragen:

* Wat is de kunsthistorische betekenis van de collectie?
* Wat is de mate van publieke belangstelling voor de collectie 1900 en deze kunstenaars?
* Bij welke musea in Nederland sluit de collectie 1900 aan; met welke van deze musea bestaat er overlap?
* Welke samenwerkingsmogelijkheden zijn er met andere musea?
* Wat is de specifieke relevantie van de collectie voor Maassluis?

De gemeente Maassluis heeft het Bureau Erfgoedwerf opdracht gegeven om de volgende vraag te beantwoorden: “Hoe kan Maassluis haar maritiem erfgoed beter benutten en hoe kunnen de maritieme en cultuurhistorische organisaties beter samenwerken?”
Beide onderzoeken hebben tot doel om vast te kunnen stellen welke betekenis we moeten hechten aan het cultuurhistorisch en maritiem erfgoed in Maassluis.
Aan de ene kant gaat het daarbij om de museale waarde en aan de andere kant of dit dusdanig is dat we mogen verwachten dat er belangstelling (voor) bestaat vanuit de inwoners van Maassluis en andere delen van het land.
De conclusies uit beide onderzoeksrapporten zullen bepalend zijn voor de toekomst van ons museum. Kortom: heeft het Museum Maassluis bestaansrecht, al of niet in samenwerking met de andere maritieme- en cultuurhistorische organisaties? We houden u op de hoogte.

Victor Knippenberg, voorzitter van de Vereniging Vrienden Museum Maassluis

Adres

Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

010 – 5913813

 

Openingstijden

ma:

Gesloten 

di t/m zo:

 

Gesloten

 

 

Volg ons

icon facebookicon twitter

\\ LAATSTE NIEUWS

 86 Welther 1

Meer weten over onze nieuwste aanwinsten, komende tentoonstelling en ander museumnieuws uit Museum Maassluis?
Er is een nieuwe editie van de \\ MUSEUM UPDATE uit! 

Klik hier om u in te schrijven


Alvast de eerste twee edities lezen?
klik dan op het onderstaande document!

\\ MUSEUM UPDATE 1

\\ MUSEUM UPDATE 2

\\ I · m · perfekt 

Er staat een gloednieuwe tentoonstelling voor u klaar in Museum Maassluis! Jan Anoniem exposeert zijn tentoonstelling
I · m · perfekt in Museum Maassluis. Een ode aan de ervaring!

Begin november moesten de musea nog twee weken dicht, maar sinds 19 november is het museum gelukkig weer geopend! De tentoonstelling Jan Anoniem – I · m · perfekt is ontstaan uit de wil om de rol van de non-verbale communicatie in de wereld van zintuigelijk gehandicapten bekend, erkend en bespreekbaar te maken. Veel van bovengenoemden zijn anoniem en blijven min of meer in hun eigen wereldje van hun beperking opgesloten. Daarom werkt de kunstenaar onder de pseudoniem Jan Anoniem. Want het gaat immers niet om de kunstenaar maar om de ervaring van zijn kunst. Door middel van de kunst wordt niet alleen zijn verhaal vertelt, maar probeert de kunstenaar ook om iedereen uit te dagen om nieuwe ervaringen en nieuwe waarnemingen met elkaar te delen. Bewustwording van de non-verbale communicatie is een van de belangrijkste doelen geworden van de tentoonstelling van Jan.

In musea kunt u normaal gesproken de kunst enkel bekijken. Deze kunstwerken mag men echt waarnemen. U kunt ze bekijken maar u mag de werken ook aanraken (i.v.m. Corona enkel als u de wegwerphandschoen draagt), en er zijn geluidsfragmenten bij de werken. Zo kunt u zelf ervaren hoe het is om van kunst te genieten met een beperking, als u een zintuig niet heeft. Bijvoorbeeld door uw ogen te sluiten, en de werken enkel te ervaren door aanraking, of door geluid. De tentoonstelling in Museum Maassluis is tot stand gekomen door samenwerking binnen het project “op de tast” van Elvera van Leeuwen, eigenaar van het bedrijf Mikxs. Mikxs bedenkt creatieve oplossingen voor activiteiten waar mensen met een auditieve of visuele beperking niet zomaar aan kunnen deelnemen Zij exposeerde in de maand november in het Douanehuisje in Maassluis. Bezoekers konden daar ervaren wat er nog overblijft van een kunstwerk wanneer je niet goed kunt zien en hoe een goede beeldbeschrijving of het betasten van kunst de algehele beleving verrijkt.  
 
Laat u verrassen in Museum Maassluis! 

Deze tentoonstelling is te zien tot en met 28 maart 2021
werk 4

\\ VRIENDENBRIEF

Normaal gesproken ontvangen Vrienden van Museum Maassluis in maart een kleurrijke Vriendenbrief. Helaas verschijnt de voorjaarseditie van 2021 niet, vanwege de corona maatregelen kunnen activiteiten voorlopig niet doorgaan. 
Meer informatie hierover, over de financiën en zaken die de Stichting Vrienden van Museum Maassluis afgelopen tijd gedaan hebben?

Klik hier

Word Vriend!

Museum Maassluis heeft een eigen vriendenvereniging!
Als Vriend van Museum Maassluis heeft u onbeperkt gratis toegang tot Museum Maassluis.
Daarnaast kunt u gratis deelnemen aan de befaamde Taxatiedag en krijgt u korting bij de diverse excursies die Vereniging Vrienden van Museum Maassluis organiseert. Ook ontvangt u de Vriendenbrief en wordt u uitgenodigd voor openingen en andere activiteiten
Door Vriend van Museum Maassluis te worden steunt u het museum bij de aankoop van nieuwe kunstwerken en bij speciale projecten.
Het lidmaatschap van de ‘Vrienden’ bedraagt minimaal € 12,50 voor particulieren per jaar en € 35,00 voor bedrijven en instellingen. Een hogere bijdrage is uiteraard altijd welkom.

Een uitgebreid verslag van de Vriendendag van 2020 leest u hier.

Interesse om Vriend van Museum Maassluis te worden? 

Klik dan hier voor meer informatie!

Of klik hier en schrijf je gelijk in!

Gezocht: Vrijwilligers!

Museum Maassluis is op zoek naar vrijwilligers!


Vrijwilligers spelen een grote rol in Museum Maassluis. Zij helpen onder andere bij het registreren en beheren van de collectie en bij het maken van tentoonstellingen. Onderhouden de museumtuin en ze zorgen ervoor dat het museum iedere week van dinsdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend is!

Vele handen maken licht werk, en samen is gezelliger dan alleen! Vandaar dat het museum op zoek is naar nog meer helpende handjes!
Bent u enthousiast en heeft u tijd en zin om de vrijwilligers van Museum Maassluis te komen ondersteunen?

Bekijk hier de mogelijkheden!

Mocht u meer interesse hebben in andere vrijwilligerstaken binnen het museum? Bel of mail ons gerust!

\\ MUSEUM UPDATE

header museum update
Museum Maassluis heeft een vernieuwde digitale nieuwsbrief genaamd \\ MUSEUM UPDATE!

De nieuwsbrief is in een nieuw kleurrijk jasje gestoken en staat vol met het laatste nieuws uit het museum.
2020 was een bewogen jaar, waar opening en sluiting elkaar razendsnel opvolgde. Tijd dus om vrijwilligers, Vrienden en geïnteresseerden digitaal op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in het museum, de nieuwste tentoonstellingen aan te prijzen en meer achtergrondinformatie te geven over kunstenaars, kunstwerken of het werk wat de vrijwilligers verzetten.

Bent u ook nieuwsgierig? 
Inschrijven kan altijd!

Klik hier om u in te schrijven


Alvast de eerste twee edities lezen?
klik dan op het onderstaande document!

\\ MUSEUM UPDATE 1

\\ MUSEUM UPDATE 2