ANBI

Rechtsvorm Stichting
Statutaire naam Stichting Museum Maassluis
Ook genoemd (Handelsnaam) Museum Maassluis
URL www.museummaassluis.nl
Statutaire zetel Maassluis
KvK nummer 56682778
RSIN 8522.58.689
BTW nummer NL 8522.58.689 B01
Rekeningnummer NL46RABO0177880155 t.n.v. Stichting Museum Maassluis. 
Doelstelling “De Stichting Museum Maassluis stelt zich ten doel om de historische verzameling en de kunstverzameling van de stad Maassluis, beide ondergebracht in het Museum Maassluis te beheren, te behouden, selectief uit te breiden en voor een zo breed mogelijk publiek te ontsluiten en te presenteren en voorts al hetgeen dat met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, zulks in de ruimste zin des woords”.
Beloningsbeleid Alle bestuursleden voeren hun taken uit op basis van vrijwilligheid en zonder enige vorm van vergoeding.
Ondernemingsplan Ondernemersplan (pdf)
Jaarverslag

Jaarverslag 2013 (pdf)
Jaarverslag 2014 (pdf)
Jaarverslag 2015 (pdf)
Jaarverslag 2016 (pdf)
Jaarverslag 2017 (pdf)
Jaarverslag 2018 (pdf)
Jaarverslag 2019 (pdf)
Jaarverslag 2020 (pdf)

 Jaarrekening

Jaarrekening 2013 (pdf)
Jaarrekening 2014 (pdf)
Jaarrekening 2015 (pdf)
Jaarrekening 2016 (pdf)
Jaarrekening 2017 (pdf)
Jaarrekening 2018 (pdf)
Jaarrekening 2019 (pdf)
Jaarrekening 2020 (pdf)

Adres

Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

010 – 5913813

 

Openingstijden

ma:

Gesloten 

dinsdag t/m zondag:

van 14.00 uur  tot 17.00 uur

Volg ons

icon facebookicon twitter

\\ Expositie Jeanne Oosting wegens succes verlengd!

Jeanne Oosting poster verlengd

De expositie in Museum Maassluis met werk van de kunstenares Jeanne Oosting is een succes. Het museum ontvangt in het kader van de ‘Zomer van Jeanne’ honderden kunst- en cultuurliefhebbers uit het hele land die het werk van deze uitzonderlijke kunstenares komen bewonderen. Dat doen ze niet alleen hier in Maassluis, maar ook in Zutphen, Almen, Beetsterzwaag, Heerenveen en Fochteloo. Door deze gezamenlijke organisatie is het mogelijk op de diverse locaties kennis te maken met het vakmanschap en de diversiteit aan grafische technieken van deze vrijgevochten kunstenares. De tentoonstelling in Museum Maassluis met de titel ‘De poëzie van het dagelijks leven’ is om die reden verlengd tot en met 18 september.

Bezoekers van de tentoonstelling roemen de geëxposeerde werken: ‘Landschap Clamart spreekt me aan’ en ‘In de Jordaan is treffend in houtskool weergegeven’ en ‘voor mij springen de pentekeningen eruit’. En dan is er veel waardering voor de kunstenares: ‘wat een vakvrouw’ en ‘goed dat deze kunstenares aandacht krijgt’ en ‘wat een goed humeur krijgen we van dit werk’. 

Jeanne Oosting verlengd foto Pieter van Houten K

De vraag die de baliemedewerkers van het museum steeds krijgen is: ‘waarom Maassluis’, waarom een grote collectie van de werken van Jeanne Oosting in Museum Maassluis. De in Leeuwarden geboren en in de Achterhoek opgegroeide Oosting heeft namelijk nooit gewoond of gewerkt in Maassluis. Wat is de connectie? In de jaren zeventig van de vorige eeuw kreeg het Gemeentemuseum een kunstschenking van de Delftse familie De Vries. Naar aanleiding van deze schenking en het enthousiasme van de toenmalige wethouders en museummedewerkers besloot ook Jeanne Oosting in 1983 kunstwerken van haar zelf aan het toenmalige Gemeentemuseum Maassluis te schenken en deels in bruikleen te geven. Deze schenking is later uitgebreid met een legaat.

En de serie exposities? Het begon allemaal met de biografie die Jolanda Withuis schreef over Jeanne Oosting. Zij is de initiator van de museale samenwerking. De museumbezoekers hebben veelal het boek gelezen en zien nu met eigen ogen het werk van deze eigenzinnige kunstenares. En dat kan dus nog tot en met 18 september in Museum Maassluis.

\\ De poëzie van het dagelijks leven: Jeanne Oosting

Jeanne Oosting poster

De tentoonstelling \\ De poëzie van het dagelijks leven: Jeanne Oosting (1898-1994) is te zien van 16 april t/m 18 september 2022. 

Deze tentoonstelling laat u kennismaken met Jeanne Oosting's fascinatie voor de alledaagse dingen. Al op jonge leeftijd legde ze op papier vast wat ze zag in haar dagelijks leven. Niet zozeer lieflijke afbeeldingen die je van een jong meisje uit een fortuinlijke familie zou verwachten, maar kriebelbeestjes, padden, insecten en (dode) dieren die ze tegenkwam in de tuinen van de landgoederen van familieleden waar ze regelmatig verbleef. Maar dat was niet het enige wat haar fascineerde. Ook de inrichting van huizen en alledaagse taferelen op straat, diverse uitzichten en mensen in hun dagelijkse hoedanigheid legde ze vast in haar schetsboekjes.

En zo vlijtig als ze op jonge leeftijd begon met het maken van tekeningen, zo vastberaden werkte ze haar hele leven lang door en leefde ze voor het maken van kunst, ondanks alle tegenslagen en verwachtingen van de familie. Door de jaren heen ziet u de ontwikkelingen in haar werk, maar blijven de alledaagse thema’s terugkomen. Waar ze ook naartoe reisde, van dicht bij huis, België, Frankrijk en Spanje, tot San Francisco en Moskou, overal maakte ze realistisch werk dat het alledaagse weergaf. Dat wat ze met eigen ogen had gezien. Ook de interieurs van diverse verblijfplaatsen heeft Jeanne door middel van verschillende technieken vastgelegd.

De diversiteit van haar werk is enorm en indrukwekkend. Jeanne werkte niet alleen met potlood maar ook met houtskool, krijt, viltstift, aquarel en olieverf. En alsof dat nog niet genoeg was, maakte ze zich ook de technieken van grafiek machtig. Etsen, gravures, linosnedes, een eindeloze stroom aan prachtige werken kwam uit haar handen. Wat er maar voor handen was gebruikte ze, en toverde ze om tot prachtige kunstwerken.

In de overige deelnemende musea vind u weer andere facetten van Jeanne’s fascinerende werk en leven. Het is zeker de moeite waard om de diverse musea te bezoeken en u deze zomer onder te dompelen in de wereld van Jeanne Bieruma Oosting. Kijk voor meer informatie over de diverse tentoonstellingen op

dezomervanjeanne.nl

Jeanne Bieruma Oosting foto Mick Otten webversie MS20220208048 2

\\ LEZING JEANNE OOSTING GROOT SUCCES

Lezing Jeanne Bieruma Oosting foto Mick Otten web 1
Volle tentoonstellingszaal van het museum met belangstellenden in afwachting van de lezing.

De tuinzaal van Museum Maassluis zat zondag 19 juni vol geïnteresseerde bezoekers!
Ruim 50 Vrienden van het museum, Maassluizers, en bezoekers van buiten de stad kwamen naar het museum om de lezing georganiseerd bij de tentoonstelling \\ De poëzie van het dagelijks leven, Jeanne Oosting (1898-1994) bij te wonen. 

Museum Maassluis organiseerde deze lezing samen met  Stichting Nobilis, dat vertegenwoordigd werd door Peter Kooij en Pieter Jonker.

Lezing Jeanne Bieruma Oosting foto Mick Otten web 4 Peter Kooij aan het woord over de kunstenares Jeanne Oosting.

De bezoekers werden verwelkomt met een kop koffie of thee met wat lekkers, en konden daarna te midden van de tentoonstelling plaatsnemen om omringd door de kunstwerken van Jeanne Oosting de interessante informatie over haar kunst en anekdotes van Peter Kooij en Pieter Jonker van Stichting Nobilis tot zich te nemen.
Een zeer gezellige middag werd uiteindelijk feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje, én de mogelijkheid om de heren nog even te spreken en hun boek te laten signeren.

Lezing Jeanne Bieruma Oosting foto Mick Otten web 3Pieter Jonker aan het woord over de uitgave van Stichting Nobilis: Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst.


Een zeer geslaagde middag vol informatie en inspiratie!

Alle foto's: Mick Otten.

\\ TENTUINSTELLING

Museum Maassluis doet dit jaar weer mee aan de TenTUINstelling!
20 augustus is het zover! Van 10.00 uur tot 17.00 uur is de tuin van het museum toegankelijk en exposeren diverse kunstenaars hun werk.
We duimen natuurlijk voor mooi weer, zodat u een heerlijke dag door Maassluis kunt wandelen en fietsen om dit prachtigs te bekijken

TENTUINSTELLING22drukkeraffiche2

Gezocht: Vrijwilligers!

Museum Maassluis is op zoek naar vrijwilligers!


Vrijwilligers spelen een grote rol in Museum Maassluis. Zij helpen onder andere bij het registreren en beheren van de collectie en bij het maken van tentoonstellingen. Onderhouden de museumtuin en ze zorgen ervoor dat het museum iedere week van dinsdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend is!

Vele handen maken licht werk, en samen is gezelliger dan alleen! Vandaar dat het museum op zoek is naar nog meer helpende handjes!
Bent u enthousiast en heeft u tijd en zin om de vrijwilligers van Museum Maassluis te komen ondersteunen?

Bekijk hier de mogelijkheden!

Mocht u meer interesse hebben in andere vrijwilligerstaken binnen het museum? Bel of mail ons gerust!

\\ WORD VRIEND!

Museum Maassluis heeft een eigen vriendenvereniging!
Als Vriend van Museum Maassluis heeft u onbeperkt gratis toegang tot Museum Maassluis.
Daarnaast kunt u gratis deelnemen aan de befaamde Taxatiedag en krijgt u korting bij de diverse excursies die Vereniging Vrienden van Museum Maassluis organiseert. Ook ontvangt u de Vriendenbrief en wordt u uitgenodigd voor openingen en andere activiteiten
Door Vriend van Museum Maassluis te worden steunt u het museum bij de aankoop van nieuwe kunstwerken en bij speciale projecten.
Het lidmaatschap van de ‘Vrienden’ bedraagt minimaal € 15,00 voor particulieren per jaar en € 40,00 voor bedrijven en instellingen. Een hogere bijdrage is uiteraard altijd welkom.

Een uitgebreid verslag van de Vriendendag van 2020 leest u hier.

Interesse om Vriend van Museum Maassluis te worden? 

Klik dan hier voor meer informatie!

Of klik hier en schrijf je gelijk in!