Klederdracht

Maassluise kleding

19e eeuw

Er is in Maassluis geen sprake geweest van een echte klederdracht. De dracht van Vlaardingen en Maassluis worden meestal tegelijkertijd genoemd.
De rijke Vlaardingsche en Maassluissche Dames dragen de kap met lange afhangende strooken, van kostbare kant vervaardigd en rijk met juweelen versierd, waarop zij, wanneer zij uitgaan, een hoed volgens den heersenden smaak dragen.
Daagse mutsen voor de eenvoudige vrouwen waren meestal gehaakt, men kon er iets eigens in leggen.
De kleuren van de kleding waren licht en vrolijk. De stoffen waren vaak gebloemd of geruit. Een zwart jak, een ‘zondags’ kledingstuk, was heel praktisch omdat het in de rouw paste.
Rijke dames, zoals redersvrouwen, droegen volop juwelen en fijne stoffen. Dienstbodes waren tevreden met een hoog katoenen jak, blauwe wollen rok en bont voorschoot.
Rijk en arm droeg de katoenen onderbroeken met lange pijpen en zonder kruis. Men droeg vele rokken over elkaar en zo’n broek was wel gemakkelijk!

Maassluise visserstruien

visserstruien

Wij dragen truien in de winter tegen de kou, maar vissers droegen ze als ondergoed. Visserstruien waren gebreid in een motief dat kenmerkend was voor de stad waarvan ze afkomstig waren. Na verdrinking kon de herkomst van een visser worden afgeleid van het motief van zijn trui, dus een soort draagbaar paspoort.In de hal van het Stadhuis in de Koningshoek staat een model van de Maaskotter MA 1 in een glazen vitrine op een prominente plaats. (info: HVM)

Visserstrui in ere hersteld

wol

In het verleden droegen vissers zonder uitzondering een zogeheten visserstrui en had vrijwel iedere vissersplaats daarvoor zijn eigen patroon. Ook Maassluis had zijn eigen trui. Er doen veel verhalen de ronde over de truien. Ze werden b.v. tijdens een reis niet gewassen en ze zouden dag en nacht zijn gedragen. Magda Karssen, echtgenote van burgemeester Koos Karssen van Maassluis, heeft in het kader van 400 jaar Maassluis het initiatief genomen om de Maassluise visserstrui in ere te herstellen. Er werd onderzoek gedaan om het het juiste patroon te achterhalen. Het eerste aanknopingspunt was het boek Visserstruien van Stella Ruhe, waarin ook e.e.a. was opgenomen over de Maassluise trui. Na flink wat gepuzzel en uitproberen startte begin 2014, het jaar waarin Maassluis 400 jaar bestaat, een flinke groep vrouwen in Grand cafe De Waker met breien van visserstruien in alle maten en in drie kleuren wol: marineblauw, lichtblauw en roomkleur. Bij voorkeur wordt er gebreid met de echte, ouderwetse Scheepjeswol.

Het is de bedoeling dat rond de Furieade, eerste weekend van oktober, zoveel mogelijk inwoners van Maassluis rondlopen in een visserstrui.