World Art Games NL 2019

Museum Maassluis pakt het estafettestokje op in de World Art Games Nederland.

Museum Maassluis geeft Nederlandse en Caribische kunstenaars de gelegenheid om met de World Art Games Nederland te exposeren! Meer dan 20 deelnemende kunstenaars hebben kunstwerken gemaakt speciaal voor deze tentoonstelling. Zij hebben hiervoor Maassluis als onderwerp genomen waardoor er diverse kunstwerken een maritiem onderwerp hebben of een relatie met water. Denk aan de sleepvaart, de haven, de sluizen, visserij en de zee! De werken zijn in veel verschillende kunstdisciplines vervaardigd, schilderen, beeldhouwen, fotografie , textiel kunst, glaskunst, papierkunst, literatuur, muziek en performance.


Drie dichters  - Eugenie Herlaar, Samuel Dumfries en Andries de Haan – hebben een gedicht geschreven speciaal voor deze tentoonstelling. Het kan dan ook niet anders dat de titels van deze gedichten; “Land aan zee,” “Maassluis” en “Weka m’kono (Hand in Hand)” goed aansluiten bij het onderwerp van de tentoonstelling. Een aantal kunstenaars hebben zich laten inspireren door een van de gedichten en hierbij een kunstwerk gemaakt. De dichters zijn door Museum Maassluis uitgenodigd om tijdens de opening van de tentoonstelling hun gedichten voor te dragen. Samuel Dumfries laat zich tijdens het voordragen begeleiden door djembé en dans.

Ook is er een speciaal project voor kinderen wereldwijd opgezet door World Art Games. Het Lentiz uit Maassluis doet hier aan mee, even als de Rotterdamse School Vereniging.  Kinderen van over de hele wereld maken tekeningen binnen het thema “Reis”, en deze tekeningen reizen dan ook van land naar land om tentoongesteld te worden. Het doel van dit project is om kinderen kennis te laten maken met kunst, en tolerantie en acceptatie te krijgen voor de diversiteit en verschillen binnen culturen.

Alles bij elkaar is het een fantastische mogelijkheid om een start te maken met het verder professionaliseren van de World Art Games Nederland (WAG NL).
Deze bijzondere tentoonstelling is te zien in Museum Maassluis van 13 juli a.s. tot en met  13  oktober 2019

Tijdens de opening waren er diverse performances en voordrachten van gedichten. Als u nu baalt dat u dat gemist heeft, wees dan niet getreurd! Gelukkig hebben we het gefilmd, en kunt u dit hier en in het museum nog eens op uw gemakje bekijken!
Klik op onderstaande afbeelding om bij het filmpje te komen, veel kijkplezier!

Plaatje Film Samuel website

Sien, Vos en het Vrouwenhuis

Naar aanleiding van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland en de eerste stemgerechtigde vrouwen in Maassluis blikt Museum Maassluis terug op de Tweede feministische Golf, de periode dat vrouwenemancipatie een hot item was in Maassluis. Wellicht heeft u er wel eens van gehoord, van Sien, Vos en het Vrouwenhuis?

In de tentoonstelling Sien, Vos en het Vrouwenhuis laten we u zien wat er tijdens de Tweede feministische golf in Maassluis speelde in Maassluis en welke ontwikkelingen er waren. Aan de hand van diverse foto's, boeken en andere objecten laten we u zien wat er zich allemaal afspeelde in het Vrouwenhuis. Een mooie film speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt met interviews van actieve dames die destijds aangesloten waren bij Sien geeft inzicht in wat er allemaal gebeurde op het gebied van vrouwenemancipatie in Maassluis.

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal gebeurde in het Vrouwenhuis? Of kwam u er vroeger regelmatig en zou u graag herinneringen ophalen? 
Kom dan de tentoonstelling Sien, Vos en het Vrouwenhuis bezoeken! 

Op diverse zaterdagmiddagen zullen er vrouwen in het museum aanwezig zijn die destijds actief waren in het Vrouwenhuis. 
U kunt hen dan van alles vragen en zij zullen u meer vertellen over die tijd! 
De tentoonstelling is te bezichtigen van 11 mei tot en met 4 augustus 2019

Poster