Exposities geweest
\\ Maassluis als nieuwe inspiratiebron
Adam Hoogendijk werd in de buurt van Maassluis geboren, namelijk in Rotterdam. Als kind keek hij de kunst af bij zijn vader, een talentvolle amateurschilder uit een groot artistiek gezin.
Pas op latere leeftijd kreeg Adam tijd om meer te gaan schilderen en ontwikkelde hij zich autodidactisch tot een veelzijdig aquarellist.
Zijn grootste inspiratie is de wonderlijke pracht en sfeer van de natuur. Na een tijd in Veenendaal te hebben gewoond, en een eigen galerie te hebben gehad in Scherpenzeel verhuist Adam in 2014 naar Maassluis, naar een woning aan de Nieuwe Waterweg.
Het unieke uitzicht, de schitterende luchten, het water en de bedrijvigheid van Maassluis inspireren hem tot een nieuwe reeks aquarellen. In pittige kleuren zet hij de stad en vooral haar waterleven in de verf.
Een selectie van de werken die hij vooral in en rondom Maassluis heeft gemaakt waren te zien in de tentoonstelling "Maassluis als nieuwe inspiratiebron".
De tentoonstelling was te zien van 11 januari tot en met 5 april 2020.
Als u naast de tentoonstelling in Maassluis ook in ander werk de ontwikkeling van Adam wilt volgen dan is een bezoekje aan zijn website misschien de moeite waard. Adam Hoogendijk hoopt zich in ieder geval nog vele jaren enthousiast schilderend in zijn omgeving te mogen verdiepen.
\\ Maassluis bezet, vrijheid beperkt
Impact van WOII op het dagelijks leven.
In het kader van 75 jaar bevrijding heeft Museum Maassluis een tentoonstelling gemaakt die een indruk geeft van de oorlogstijd.
Geprobeerd is weer te geven welke gebeurtenissen tijdens de WOII een grote impact hadden op de Maassluise samenleving.
Als je een Maassluizer vraagt naar de oorlog, zullen het bombardement van 18 maart 1943 en het fluitincident zeker niet ontbreken in het antwoord. Maar wat gebeurde er nou precies?
En welke gevolgen hadden deze en nog andere incidenten voor de stad? Dat kon u allemaal ontdekken in de tentoonstelling ‘Maassluis bezet, vrijheid beperkt’
Aan de hand van vele foto’s, officiele mededelingen van de gemeente, persoonlijke bezittingen, correspondentie, filmmateriaal en diverse attributen namen we u mee door de oorlogsjaren, en stipten we een aantal bijzondere en ingrijpende gebeurtenissen in Maassluis aan.
De WOS kwam bij ons op bezoek om voorafgaand aan de opening alvast een sfeerimpressie te geven van de tentoonstelling.
Dat bericht vindt u HIER
Helaas moest het museum een tijd gesloten blijven i.v.m. de Coronacrisis. Maar dat weerhield ons er niet van om jullie online alvast een kleine preview te laten zien.
Verzamelaar Daniël Lindeboom vertelt in een filmpje over de bevrijdingsrok van zijn oma.
In het filmpje hieronder ziet u Gertjan van de Velden, Hij vertelt over de bijzondere hoeveelheid bewaard gebleven correspondentie van Maria Zwijnenburg, Lerares uit Maassluis opgepakt tijdens de oorlog, en gevangen gezet in Kamp Schoorl voor een aantal maanden. Uiteraard te zien in de tentoonstelling \\ Maassluis bezet, vrijheid beperkt.
De tentoonstelling is vroegtijdig gestopt op 15 december 2020, de tentoonstelling zou te zien zijn tot 10 januari 2021. Maar wegens de lockdown van 15 december 2020 die duurt tot tenminste 19 januari 2021 is de tentoonstelling eerder gestopt.

\\ Hondsdagen - Dogsdays
Toen de herfst was ingetreden, verlangden we allen terug naar de zomer. Zodra u de tentoonstelling "Hondsdagen - Dogdays" in Museum Maassluis binnenstapte waande u zich weer even terug op vakantie.
In de schilderijen van Niels Smits van Burgst (Maassluis, 1970) zijn de dagen van permanente vrijetijd aangebroken. Met een zwierige verftoets schetst de schilder ons beelden van avonturen, geurend naar zomer en zomerse loomheid.
We kennen Smits van Burgst vooral om zijn verbeelding van zwelgpartijen met hangende jongeren in hotels en in huiskamers. In recenter werk is het lamp- en flitslicht vervangen door direct zonlicht. De schilder neemt ons mee naar buiten: de bergen in, naar een zwemmeer of camping. In de schilderijen voel je de spanning voor wat komen gaat maar de figuren lijken niet in staat zich los te maken uit hun huidige situatie. Elke activiteit wordt lamgeslagen door het zonlicht.
De tentoonstelling ‘Hondsdagen’ nodigde je uit om je mee te laten slepen in loomheid op een lange zomerdag. Tegelijkertijd was er ook in Galerie Ritsart een expositie te zien Niels’ zonnige schilderijen.
Niels Smits van Burgst, is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te ‘s-Gravenhage in 1993. Zijn schilderijen werden geëxposeerd in Amsterdam, Berlijn, Brussel en New York, vele andere steden in Europa en zijn opgenomen in diverse nationale en internationale collecties.
meer informatie: www.SvanB.nl
Ritsart Gallery, Maassluis: www.ritsart.com
Galerie de Twee Pauwen, Den Haag: www.detweepauwen.nl

World Art Games NL 2019
Museum Maassluis pakte het estafettestokje op in de World Art Games Nederland.
Museum Maassluis gaf Nederlandse en Caribische kunstenaars de gelegenheid om met de World Art Games Nederland te exposeren! Meer dan 20 deelnemende kunstenaars hebben kunstwerken gemaakt speciaal voor deze tentoonstelling. Zij hebben hiervoor Maassluis als onderwerp genomen waardoor er diverse kunstwerken een maritiem onderwerp hebben of een relatie met water. Denk aan de sleepvaart, de haven, de sluizen, visserij en de zee! De werken zijn in veel verschillende kunstdisciplines vervaardigd, schilderen, beeldhouwen, fotografie , textiel kunst, glaskunst, papierkunst, literatuur, muziek en performance.
Drie dichters - Eugenie Herlaar, Samuel Dumfries en Andries de Haan – hebben een gedicht geschreven speciaal voor deze tentoonstelling. Het kan dan ook niet anders dat de titels van deze gedichten; “Land aan zee,” “Maassluis” en “Weka m’kono (Hand in Hand)” goed aansluiten bij het onderwerp van de tentoonstelling. Een aantal kunstenaars hebben zich laten inspireren door een van de gedichten en hierbij een kunstwerk gemaakt. De dichters werden door Museum Maassluis uitgenodigd om tijdens de opening van de tentoonstelling hun gedichten voor te dragen. Samuel Dumfries liet zich tijdens het voordragen begeleiden door djembé en dans.
Ook was er een speciaal project voor kinderen wereldwijd opgezet door World Art Games. Het Lentiz uit Maassluis deed hier aan mee, even als de Rotterdamse School Vereniging. Kinderen van over de hele wereld maakten tekeningen binnen het thema “Reis”, en deze tekeningen reizen dan ook van land naar land om tentoongesteld te worden. Het doel van dit project was om kinderen kennis te laten maken met kunst, en tolerantie en acceptatie te krijgen voor de diversiteit en verschillen binnen culturen.
Alles bij elkaar was het een fantastische mogelijkheid om een start te maken met het verder professionaliseren van de World Art Games Nederland (WAG NL).
Deze bijzondere tentoonstelling was te zien in Museum Maassluis van 13 juli tot en met 13 oktober 2019
Tijdens de opening waren er diverse performances en voordrachten van gedichten. Als u nu baalt dat u dat gemist heeft, wees dan niet getreurd! Gelukkig hebben we het gefilmd, en kunt u dit hier nog eens op uw gemakje bekijken!
Klik op onderstaande afbeelding om bij het filmpje te komen, veel kijkplezier!

\\ Sien, Vos en het Vrouwenhuis
Naar aanleiding van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland en de eerste stemgerechtigde vrouwen in Maassluis blikt Museum Maassluis terug op de Tweede feministische Golf, de periode dat vrouwenemancipatie een hot item was in Maassluis. Wellicht heeft u er wel eens van gehoord, van Sien, Vos en het Vrouwenhuis?
Begin maart 1978 zetten twee dames die werkzaam waren in het jongerencentrum De Toverbal een advertentie in de plaatselijke kranten. Een oproep om een vrouwencafé op te richten, om de emancipatie te bevorderen en vrouwen een eigen plek te geven. Zodat ze elkaar konden ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen in een veilige omgeving. Tien vrouwen kwamen voor het eerst bij elkaar in het theehuis van de Toverbal aan de Lange Boonestraat 33. Er werd afgesproken iedere maandag vanaf 20.00 uur een vrouwencafé met vrije inloop te houden. Na 3 avonden bleek het door de goede opkomst al succesvol te zijn. Er kwamen vrouwen van verschillende leeftijd, achtergrond en belangstelling. Toch bleef de locatie lastig. De Toverbal stond bekend om het gebruik van drugs (iets waarmee de vrouwen zich niet mee wilden associëren) en bood niet altijd plek voor een echt vrouwenhuis. Sien is daardoor een meerdere malen verhuisd voordat zij op de Noordvliet een eigen onderkomen kon vinden om een echt Vrouwenhuis op te richten.
Sien startte daar een bibliotheek op het gebied van emancipatie, feministische ideeën en gezondheid voor vrouwen. Er werden diverse praatgroepen opgezet waar vrouwen vrijuit en met onderlinge geheimhouding zich konden uiten. Ook was er een telefonische informatiedienst over belangrijke informatie voor vrouwen. Daarnaast werden er veel activiteiten en cursussen georganiseerd voor en door vrouwen.
In de tentoonstelling Sien, Vos en het Vrouwenhuis lieten we u zien wat er na die eerste bijeenkomsten allemaal voor ontwikkelingen waren. Aan de hand van diverse foto's, boeken en een mooie film die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is, met interviews van actieve dames die destijds aangesloten waren bij Sien vertelden we wat er allemaal gebeurde op het gebied van vrouwenemancipatie in Maassluis.
Op diverse zaterdagmiddagen waren er vrouwen in het museum aanwezig zijn die destijds actief waren in het Vrouwenhuis. U kon hen dan van alles vragen en zij vertelden u meer over die tijd!
De tentoonstelling was te bezichtigen van 11 mei tot en met 4 augustus 2019
\\ Grenzeloos en tijdloos
Maassluise kunstenaars toen en nu
Museum Maassluis, in een ver verleden de Maassluische Oudheidkamer, heeft al sinds 1937 contact met Maassluise kunstenaars. Het museum kreeg toen als geschenk een schilderij van Corstiaan Willem Smith met daarop de logger MA69.
In 1947 exposeerden de Maassluise kunstenaars Henk Fortuin en Jan Ouwenbroek gezamenlijk met Maaslander Dirk Huisman in de gymnastiekzaal van de Minister de Visserschool aan de Fenacoliuslaan.
Zij leerden elkaar kennen door de teken- en schilderlessen van Johann Oberreiter op de Gemeentelijke Nijverheids Avondschool te Maassluis.
Deze expositie was zo’n succes dat in september van 1948 er een nieuwe expositie volgde met meer kunstenaars waaronder hun docent Johann Oberreiter.
De eerste grote expositie van werk van Maassluizers in het toenmalige Gemeentemuseum was in 1970. Gerrit Fillekes en Jan Ouwenbroek beten de spits af.
Vanaf die tijd kwamen er met enige regelmaat groepsexposities en solotentoonstellingen van Maassluise kunstenaars in het Maassluise museum.
Als je de archieven van Museum Maassluis induikt kom je van alles tegen over samenwerkende Maassluise kunstenaars.
Het begint met een foldertje uit 1948. Dan volgen affiches en uitnodiging van exposities.
Maar ook foto’s van openingen en portretfoto’s van diverse kunstenaars.
De laatste twintig jaar zijn er regelmatig groepsexposities georganiseerd in het kader van de Kunst- en Atelierroute (KAR).
Destijds ontstond er een steeds grotere behoefte om als groep kunstenaars op te trekken. Daarbij kwam dat de kunstenaars vonden dat ze zichtbaarder zouden moeten zijn.
Om dit te bewerkstelligen organiseerden ze in 1998 een eerste experimentele Atelierroute, gekoppeld aan een expositie.
Een jaar later – op 4 en 5 september 1999 – was er de eerste Kunst- en Atelierroute.
Inmiddels is de eerste Kunst- en Atelierroute 20 jaar geleden en vieren de Maassluise Kunstenaars een jubileum. Tijd om hier bij stil te staan!
Deze tentoonstelling geeft inzicht in wat er sinds de eerste samenwerkingen in 1948 tot nu allemaal gebeurd is, uiteraard geïllustreerd met diverse werken van (oud-)leden van de Maassluise Kunstenaars.
Deze tentoonstelling; ‘Grenzeloos en Tijdloos, Maassluise Kunstenaars van toen en nu’ is gekoppeld aan de Kunstroute Maassluis 2019 met als thema ‘Grenzeloos’. Werken van een heel groot aantal kunstenaars maken hiervan een zeer gevarieerde expositie, die tot 30 juni 2019 is te aanschouwen.
Foto door Mick Otten
Geertrui van de Craats // Verbintenissen
Geertrui van de Craats (1958) is beeldend kunstenaar en filmmaker en woont en
werkt in Maassluis. Ze werkt vaak projectmatig en maakt daarbij gebruik van diverse
media, zowel in het twee- als driedimensionale werk: video, audio, computergestuurd,
interactief. Haar werk is divers in thematiek en materiaalgebruik en heeft daardoor
geen eenduidige uitstraling. Het vindt zijn oorsprong in de performance, later in een
combinatie van performance, video en installatie. De afgelopen drie jaar heeft ze
vooral veel getekend. Het werk van Geertrui gaat over het mens-zijn en identiteit,
de zoektocht van de mens naar zichzelf, die hij vormgeeft door het aangaan van
steeds weer andere verbintenissen.
Ter ere van haar 60e verjaardag presenteerde Geertrui van de Craats in Museum Maassluis een overzicht
van haar werk als kunstenaar middels de tentoonstelling: Verbintenissen
Deze tentoonstelling was zien van 10 november 2018 tot en met 31 maart 2019.
Bij deze tentoonstelling is ook een boekje uitgegeven.
Oud-conservator hedendaagse kunst bij het Gorcums Museum, Piet Augustijn heeft de tekst geschreven voor het boekje.
De samenstelling van het boekje is in overleg met de kunstenaar tot stand gekomen en vormgegeven en uitgegeven door Museum Maassluis.
Het boekje geeft een overzicht van haar werk als beeldend kunstenaar en filmmaker, en
geeft u een inzage in de diversiteit van haar werk, en in de creatieve denkprocessen die
voorafgaan aan de diverse kunstprojecten die Geertrui heeft gemaakt.
Het boekje is te koop bij Museum Maassluis voor €4,-
Luuk Scholten
De kleurenhoutsneden van Luuk Scholten kunt u herkennen aan de krachtige lijnen en het gebruik van felle en vrolijke kleuren. Daarnaast werkt hij graag in thema’s die voorkomen in zijn directe omgeving en hem inspireren zoals bijvoorbeeld de groene sfeer van de natuur, dieren, mensen en het Hollands landschap. Ook werd hij geïnspireerd door werk van andere kunstenaars, onder andere door Vincent van Goghs kleurgebruik. Luuk Scholten heeft zich gespecialiseerd in de hoogdruktechnieken; de linosnede, houtsnede en kleurenhoutsnede. Een ingewikkelde en tijdrovende techniek die steeds minder beoefend wordt, maar door een aantal gedreven kunstenaars nog steeds wordt gebruikt om prachtige kunstwerken te maken.
Een bijzondere selectie van zijn kunstwerken wordt geëxposeerd in het De Vrieskabinet.
De tentoonstelling is te zien van 30 juni tot en met 7 oktober 2018.
100 jaar Kunst na Arbeid!
Op 29 juni 1918 werd de muziekvereniging Kunst na Arbeid opgericht in Maassluis. in 2018 was dat alweer 100 jaar geleden.
Ter ere van dit jubileum was er in Museum Maassluis in samenwerking met Kunst na Arbeid een expositie tot stand gekomen.
U werd in de expositie meegenomen door de jaren heen, langs bijzondere momenten in de geschiedenis van muziekvereniging.
Zo zag u bijvoorbeeld welke bijzondere concerten en optredens zij gaven en er waren foto’s om te illustreren hoe dat er in die tijd uitzag.
Ook werd deed men regelmatig mee aan concoursen waarbij er een aardige collectie aan prijzen in de wacht werd gesleept.
De tentoonstelling 100 jaar Kunst na Arbeid! was te zien van 21 april tot en met 24 juni 2018
2017
Wordt gevuld
Expositie kunst- en huisschilder Corstiaan Willem Smith
De Maassluise schilder Corstiaan Willem Smith was zijn leven lang actief als huisschilder maar ook als een bekwaam kunstschilder. Hij heeft een omvangrijk oeuvre geproduceerd.
De onderwerpen die hij schilderde waren dikwijls stads- en riviergezichten van Maassluis. Ook zeegezichten en meerder stillevens van Hollandse landschappen werden door hem op het doek vastgelegd. Als kunstschilder was hij autodidact, maar zijn eigen ambitie, aanleg en creativiteit maakten het hem mogelijk zich verder als kunstschilder te ontwikkelen.
De schilderstijl van Smith is er een die overeenkomsten toont met de Haagse School, die zich deels kenmerkt door zijn sobere stijl en gebruik van grijstinten bij landschappen en zeegezichten. Dit verklaart wellicht ook zijn regelmatige bezoeken aan het atelier van H.W. Mesdag in Den Haag, een van de bekendste schilders uit deze kunststroming met wie hij een goede band had. Zowel zijn onderwerpen als penseel- en kleurgebruik duidt op zijn voorkeur voor deze stijl.
De expositie was te bezoeken 9 september van t/m 30 december 2017.
3 + 4 een mythologische verkenning
De minitentoonstelling met zeefdrukken van Jack Moerman vond plaats van 3 februari t/m 15 april 2018.
Jack Moerman (1960, Maassluis) heeft zich autonoom ontwikkeld op het gebied van de beeldende kunst. Behept met een opvallend tekentalent verschijnen er al vroeg stripverhalen van zijn hand in het schoolkrantje van de lagere school. Na de middelbare school gaat hij op zoek naar een eigen stijl waarmee hij zich duidelijk kan onderscheiden. De zeven panelen van het Mythologisch Drieluik en Vierluik vormen een stapsgewijze opzet langs intuïtieve weg een beeldtaal te ontwikkelen waarmee de verborgen binnenkant van het leven herleid kan worden tot eenvoudige pictografische elementen. Deze werken zullen worden geëxposeerd. Eenmaal uitgerust met deze componenten beschikt de kunstenaar over het ruwe materiaal om zijn eigen mythologisch systeem op te zetten. De zeven gestalten van het drieluik en vierluik zijn de eerste resultaten van dit voortgaande experiment. Enkelvoudige vormen die balanceren tussen mystieke diagrammen en figuratieve constellaties.
Henk Valstar: Zoeken, hopen en vragen vormgegeven
De Expositie vond plaats van 13 januari t/m 30 april 2018
Zoeken, hopen en vragen vormgegeven
Een groot deel van zijn leven woonde en werkte Henk Valstar in Maassluis. Hij volgde de opleidingen tekenen, schilderen en publiciteit aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam. Om rust en stilte te hervinden verhuisde hij later naar Drenthe, waar hij overigens de weidsheid van water en polderland miste. Hij hield van de lege ruimte; daarin bouwen betekende scheppend bezig zijn, maar ook een bedreiging van het ongeschondene. Daartussen waren er tekenen van hoop, soms verholen, soms teer weergegeven in weerkerende symbolen. Henks leven eindigde in 2015 in Drenthe. Een overzicht van zijn werk is naar Maassluis teruggekeerd. Bij de opening werdt tevens het boek ‘Henk Valstar’, een kleurrijk overzicht van zijn werk, gepresenteerd en bij intekening aangeboden
Jan Ouwenbroek: Een leven lang schilder
Jan Ouwenbroek, zeer bekend schilder in Maassluis, heeft naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag een overzicht tentoonstelling gehad.
Op 7 juli 1927 werd Jan Ouwenbroek in Maassluis geboren. Op twaalfjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste teken- en schilderlessen bij de dames Van der Doll en later van Johann Oberreiter aan de Gemeentelijke Nijverheids Avondschool. Hier ontwikkelde hij zich tot een gewaardeerd schilder met een passie die een leven lang zou duren. In het verleden ging hij vaak naar Frankrijk, waar hij verliefd werd op de gevels van oude huizen, die hij dan tekende of schilderde. De laatste jaren legt hij zich vooral toe op abstracte werken en op materie schilderen. Jan Ouwenbroek is erelid van de Stichting Maassluise Kunstenaars. Voor zijn bijdrage aan de cultuur in Maassluis is hem destijds de Culturele Prijs Maassluis uitgereikt.
De tentoonstelling ‘Jan Ouwenbroek een leven lang schilder’ was te bewonderen van 17 juni t/m 27 augustus 2017.
Pim van Halem
De Expositie vond plaats van 25 september t/m 20 november 2016
Pim van Halem, beeldend tekenaar, exposeert Het Wereldhavencomplex
Pim van Halem (1951) is opgeleid aan de AKI te Enschede. Omdat hij tekenen op allerlei manieren als autonome activiteit beoefent, noemt hij zich beeldend tekenaar. In Museum Maassluis heeft hij zogenoemde inlooptekeningen van zijn project Het Wereldhavencomplex tentoongesteld. Pim van Halem kreeg in zijn werk steeds meer de behoefte om de beperking van een klein vel papier te doorbreken en tekeningen te maken die, weliswaar nog steeds kleiner dan de werkelijkheid, groter zijn dan de mens; tekeningen waar je in kunt rondlopen. Het Wereldhavencomplex is ook zo’n project. Het is zijn poging de haven van Rotterdam, in al zijn complexiteit, in inlooptekeningen te vatten. Geen ingelijste rechthoekige tekeningen aan de wanden, maar een ruimtelijke opstelling waarin de beschouwer van het ene havenbekken naar het andere kan meanderen. Het project bevat een reeks grote tekeningen die samen een beeld geven van het hele havengebied, van de Waalhaven tot en met de Maasvlakte 2 en van Hoek van Holland tot Merwe-Vierhavens. De tentoonstelling werd aangevuld met foto's die Van Halem vooraf in het havengebied voor dit project maakte en die hij ook om zich heen had bij het werken eraan. Ook exposeerde hij enkele eerdere tekeningen met een maritiem karakter. In juni 2015 heeft hij in het Maassluise Douanehuisje een maandlang dagelijks gewerkt aan dit project, twaalf panorama's in Oost-Indische inkt. Daarna heeft hij de tekeningen met vloeibare acryl ingekleurd en constructies gemaakt om het papier vrij in de ruimte te kunnen plaatsen.
Fotoworkshop Maassluis
De Expositie vond plaats van 9 juli t/m 11 september 2016
De expositie toonde een selectie van vrij werk gemaakt door leden.
De opening van de tentoonstelling vond plaats op zaterdag 9 juli en werd verricht door niet minder dan fotograaf en schrijver Hans Aarsman Veel bekendheid heeft hij verworven door zijn bijdragen in De Tijd en in de Volkskrant: ‘de Aarsman Collectie’. Daarin geeft hij haarscherpe analyses van foto’s. Ook treedt hij op met een onemanshow in diverse Nederlandse theaters. FWS Maassluis kenmerkt zich tevens door de afwezigheid van homogeniteit. De leden hebben verschillende fotografische interesses. Voor de een is het maken van een mooie foto de doelstelling. Anderen werken vanuit een door hen van tevoren uitgedacht concept. Enkele fotografen hebben een vakopleiding of kunstacademie afgerond; de meesten zijn echter autodidact. Iedereen fotografeert tegenwoordig, al is het maar met een mobieltje. Fotografie was nog nooit zo toegankelijk voor het grote publiek, dankzij de nieuwe media en de techniek. De vrijetijdsfotograaf heeft het voordeel dat er geen brood met het werk verdiend behoeft te worden. Men hoeft zich van geen enkele opdrachtgever iets aan te trekken. Zo kan men een vrije geest ontwikkelen en een creatieve stimulans zijn voor anderen op de weg van het ‘afbeelden’ naar het ‘verbeelden’.
Foto: Reinier van der Lingen
Frans Bianchi
De Expositie vond plaats van 2 april t/m 3 juli 2016
Bianchi (1951) heeft aan de Vrije Academie in Rotterdam gestudeerd. Daarnaast kreeg hij les van Piet Middelhoek, kunstenaar uit Brielle die bekend is geworden met zijn semi-abstracte kleurige landschappen, stadsgezichten en stillevens. Er lopen twee belangrijke rode draden door het leven van Bianchi: reizen en kleur. Als zestienjarige monsterde Bianchi bij de marine aan; het heeft hem voor eeuwig veranderd. Kleur en reizen werden onderdeel van zijn leven. Frans Bianchi werkt figuratief met sterk geabstraheerde composities.
Galerie Het Cleyne Huys zegt daarover: Hij werkt met olieverf, gemengde technieken en aquarel. Zijn kleurkeuze hierbij is opvallend en boeiend. Bijna moeiteloos loopt zijn denkwijze, en dus zijn werk, over van figuratief naar sterk geabstraheerd, soms abstract en vice versa. Frans is een colorist in hart en nieren, met een diep gevoel voor stemmingen. Op een natuurlijke wijze streeft hij harmonie na in kleur en compositie.
Zijn onderwerpen lopen uiteen van stilleven tot landschap, vooral het Hollandse landschap. Het weidse wordt dynamisch in brede toetsen uitgeschilderd en het vele water is een en al beweging in een sprankeling van kleuren, waarin het licht en de spiegeling zijn gevangen. Hij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland, onder meer in mei 2011 in Galerie Het Cleyne Huys te Den Haag. Deze tentoonstelling, tezamen met de Amerikaanse kunstenaar Jason Berger, werd becommentarieerd in het kunsttijdschrift Collect. Bianchi wordt regelmatig uitgenodigd voor kunstevenementen in Nederland en daarbuiten, zoals de Schildersweek Domburg, Pittoresk Urk en de Kees van Dongen Schilderdag in Rotterdam. Ook heeft hij diverse prijzen gewonnen, onder meer bij het honderdjarig bestaan van het Witte Huis in Rotterdam. Het werk van Bianchi is opgenomen in diverse privécollecties in Nederland, de Verenigde Staten van Amerika, Australië, Korea en Japan. Daarnaast bevindt zich werk in diverse openbare en overheidsinstellingen, onder meer in het Rotterdamse Gemeentearchief. Onlangs heeft het Museum Maassluis twee van zijn werken aangekocht, die zijn opgenomen in de vaste collectie.
Op vrijdag 1 april heeft Wim van Krimpen, voormalig directeur van de Kunsthal in Rotterdam, het Fries Museum in Leeuwarden en het Gemeentemuseum Den Haag, de tentoonstelling officieel voor genodigden openen.
Johann Oberreiter
De Expositie vond plaats van 7 februari t/m 28 maart 2016
Johann Oberreiter en zijn leerlingen
Johann Oberreiter(1906-1964) kwam na de Eerste Wereldoorlog als jonge vluchteling naar Maassluis. Na enige tijd ontwikkelde hij zich tot een man met vele ambachten. Zo was hij ondernemer, kunstenaar en (teken)leraar. Hij doceerde aan de Gemeentelijke Nijverheidsavondschool, de Ambachtstekenschool Maassluis, de Marnix Mulo en de Stichting Technische School. Leerlingen van hem waren o.a. de in Maassluis zeer bekende Henk Fortuin, Jan Ouwenbroek, Lenie en Catrien de Baat en Aad Sluijter. Van hen zal ook werk op de tentoonstelling te zien zijn.
Jan Ouwenbroek zei destijds over Oberreiter: ‘Het was een geduldige, maar ook strenge leraar die goed kon vertellen en uitleggen, een innemend en kunstzinnig man. Ik heb mijn carrière volledig aan hem te danken. Een uitspraak van Johann Oberreiter was: Een schilder is als een muzikant, een muzikant schildert met klank, een schilder met verf.’ Bijzonder aan deze expositie was ook dat een lokaal waar Oberreiter les gaf, is nagebouwd. Verder waren er allerlei attributen te aanschouwen die een goed beeld geven van deze veelzijdige ambachtsman.
Koos Karssen
10-10-2015 t/m 31-12-2015 vond de expositie "Koos Koos" de afscheidstentoonstelling van Burgemeester Karssen plaats.
.
Museum Maassluis besteede op een bijzondere wijze aandacht aan het afscheid van Koos Karssen als burgemeester van Maassluis. De burgemeester had samen met zijn vrouw Magda een selectie gemaakt van (kunst)objecten die als een rode draad door zijn leven liepen, van geboorte tot aan dit afscheid. De objecten kamen voor een groot deel uit hun eigen collectie.
de Grote VIER
De Expositie vond plaats juli t/m 27 september 2015
Museum Maassluis beschikt over een mooie collectie hedendaagse en oudere kunst. Daaronder bevinden zich werken van wat binnen het museum De Grote Vier genoemd wordt: Sierk Schröder (1903-2002), Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), Otto B. de Kat (1907-1995) en Jan van Heel (1898-1990).
Sierk Schröder studeerde aan de Haagse Academie. Ingesteld op toon onderzocht hij het effect van licht en donker, zoals de oude meesters. Interessant vond hij ‘alla prima’ schilderen: het direct met snelle penseelstreken weergeven van wat het oog waarneemt. Prijzen: ,Therese van Duyl-Schwartze-Portretprijs, Jacob Maris-materiaalprijs en de Jacob Hartogprijs. Toenmalig Koningin Beatrix heeft model voor hem gestaan.
Jeanne Bieruma Oosting kreeg op landgoed Lauswolt haar liefde voor de planten- en dierenwereld. Ze studeerde aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunst. Prijzen: de bronzen medaille van de stad Parijs, erepenning van de Gemeente Maassluis. Ze stelde de Jeanne Oostingprijs in die nu nog wordt toegekend, in 2002 in het Gemeentemuseum Maassluis. Een representatief deel van haar werk schonk zij aan dit museum.
Otto B. de Kat studeerde aan de Amsterdamse Rijksakademie voor beeldende Kunsten, waar hij mede te maken kreeg met Prof. Roland Holst. Zijn werk werd beïnvloed door kunstenaars als Uytvanck, Toorop Van Doesburg, Mondriaan en Zadkine. Hij legde zich toe op kleine intieme onderwerpen wat hem de aanduiding ‘intimist’ opleverde. Prijzen: Aquarellistenprijs van het Prins Bernhardfonds, Artimedaille en Jeanne Oostingprijs.
Jan van Heel studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. In Parijs schilderde hij een stad in herfstige tonen, in kleuren met een gevoel van vergankelijkheid en melancholie. Prijzen: Voorjaarsprijs van Pulchri Studio, Jacob Marisprijs, eervolle vermelding Biennale Sao Paulo, de Jacob Maris-oeuvreprijs, zilveren penning gemeente Maassluis. Heeft in Maassluis geëxposeerd en heeft diverse werken geschonken aan de gemeente.