> DITJES DATJES

Filmopnames in Museum

Op 2 september 2016 werden er filmopnames gemaakt ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van de Museumkaart. Om dit te vieren werden er 30 museums uitgezocht waar er filmpjes werden gemaakt. In ieder filmpje stond een vrijwilliger centraal. Voor het Museum Maassluis was Henk v/d Sluis die tijdens een rondleiding met een aantal kinderen honderduit vertelde over ons museum en Maassluis.


15 september 2014

MAASSLUISE HISTORIE EN BEELDENDE KUNST SAMEN VERDER IN MUSEUM MAASSLUIS

Maassluis- Met het ondertekenen van het huurcontract tussen het Museum Maassluis en de Historische Vereniging Maassluis (HVM) bezegelden de voorzitters van beide organisaties, Hans Ploeg en Kees Tempelaars, het gezamenlijk verdergaan onder een en het zelfde dak: dat van Museum Maassluis aan de Zuiddijk 16. De HVM verhuisde onlangs van de Ankerstraat naar het Museum en is daar inmiddels helemaal thuis. Vanuit een kantoorruimte op de eerste verdieping organiseren bestuur en vrijwilligers van de HVM hun activiteiten. Verder maakt de HVM incidenteel gebruik van andere ruimten van het museum zoals b.v. bij de verkoop van de nieuwste eigen uitgave “Atlas van Maassluis”, die vanaf 20 september verkrijgbaar is en die in het weekend van 20/21 en 27/28 september tussen 14.00 en 17.00 uur in het Museum aan de Zuiddijk kan worden opgehaald of aangeschaft.

Het Museum Maassluis wordt beheerd door de stichting Museum Maassluis. De stichting stelt zich ten doel om de historische verzameling en de kunstverzameling van de stad Maassluis, beide ondergebracht in het Museum Maassluis, te beheren, te behouden, selectief uit te breiden en voor een zo breed mogelijk publiek te ontsluiten. Met de HVM als nieuwe buur denken de beide organisaties hun krachten te kunnen bundelen en hun beider doelen beter te kunnen realiseren. Wie contact wil zoeken met de HVM moet dit doen via de websitewww.histvermaassluis.nl  De expositiezalen in het Museum vormen een afspiegeling van de samenwerking: in de Dijkzaal bevindt zich de historische collectie en geschiedenis van 400 jaar Maassluis en benedendijks krijgt de beeldende kunst middels wisselende tentoonstellingen volop aandacht.

Foto De voorzitter van de HVM Kees Tempelaars (links) en de voorzitter van Museum Maassluis Hans Ploeg ondertekenen het onderhuurcontract.

MAQUETTE VAN BERT DIEPSTRATEN

Een bezoek aan het museum start met een “wandeling”  in het Maassluis van rond 1600.  In de nieuwe Dijkzaal, waar de geschiedenis van Maassluis wordt gepresenteerd, staat een prachtig gebouwde maquette van Bert Diepstraten (decorbouwer en vrijwilliger van Museum Maassluis) die je als het ware terugbrengt in het toen nog kleine dorp Maassluis. Deze maquette is een blikvanger van jewelste en de Maassluise fotograaf Roger van der Kraan zei er over:  “Die waanzinnige maquette van Maassluis anno 1614 moet door alle 33.000 Maassluizers bekeken worden!”


7 juli 2014

BAS BOOISTER GEEFT KIJKJE ACHTER EN VOOR HET SCHERM OVER DE STRIJD VAN MAASSLUIS

Maassluis- Bas Booister, winnaar van de Waterweg Cultuurprijs 2014 met zijn documentaire  De Strijd om de onafhankelijkheid geeft zondagmiddag 13 juli v.a. 14.30 uur tekst en uitleg over deze film in Museum Maassluis aan de Zuiddijk 16. De student journalistiek sleepte deze felbegeerde prijs precies een maand geleden in de wacht. De kroon op het vele werk dat hij inmiddels heeft gedaan maar dat hem ook nog te wachten staat want na deel een volgen nog maar liefst 5 afleveringen. Zij geven een compleet beeld  van de geschiedenis van Maassluis in de afgelopen vierhonderd jaar.  De regionale omroep WOS zal de serie in zijn totaliteit gaan uitzenden; voor december staat het eerste deel gepland. Tegen die tijd is mogelijk de gehele serie gereed.

Deel een van De Strijd om de onafhankelijkheid richt de blik vooral op de afscheiding van Maassluis van Maasland in 1614. Zoals wellicht bekend viert Maassluis dit jaar het 400-jarig bestaan van de stad en dat was voor Bas Booister dan ook de aanleiding om zijn documentaire te gaan maken. Hij zocht contact met de Historische Vereniging Maassluis die hem ter wille was met het aanleveren van de nodige informatie en Museum Maassluis bood hem een tijdelijke werkplek aan waarna hij aan de slag kon. Verder kon hij rekenen op de steun van Gertjan van de Velden die zowel als voice- over zijn medewerking verleende aan het eerste deel maar die ook als een soort gids door die eerste bestaansjaren van Maassluis de kijker terugbrengt naar het verre verleden van de stad. 

Eindstreep

Op een aantrekkelijke en bijna speelse manier worden de beginjaren van de woonplaats van Bas Booister – hij is een echte Sluizer zoals dat heet – geschetst en uitgebeeld. De kijker kan zich moeiteloos verplaatsen naar begin 17e eeuw toen het vissersdorp nog klein en overzichtelijk was. De documentaire is een prachtig visueel verhaal dat bestemd is voor alle leeftijden. Dus wie meer over de oorsprong van De Eerste Stad aan de Nieuwe Waterweg , zoals Maassluis lange tijd aan het einde van de vorige eeuw werd aangeduid, te weten wil komen moet zondag 13 juli naar het Museum Maassluis toe. Bas Booister geeft dan behalve een toelichting op de aanleiding, de prille historie en de Strijd om de onafhankelijkheid van Maassluis ook een kijkje achter de schermen over hoe hij het voor elkaar kreeg zijn documentaire te maken. Want niet alles verliep even soepel en gladjes; er waren ook obstakels en onzekerheden maar juist deze uitdagingen zorgden ervoor dat hij met verve de eindstreep haalde.

Vanaf 14.30 uur staat koffie/thee/fris met wat lekkers erbij klaar voor het publiek in de Podiumzaal. Vervolgens geeft Bas Booister een toelichting op De Strijd om de onafhankelijkheid die daarna wordt vertoond. Na afloop van de film is er gelegenheid voor het stellen van vragen die Bas Booister zal beantwoorden. Wie nog meer wil zien van de 400-jarige geschiedenis van Maassluis kan tenslotte een kijkje nemen in de Dijkzaal van het museum waar tal van schilderijen, een prachtige maquette, fotomateriaal en andere stille getuigen maar ook gebruiksvoorwerpen en teksten nog gedetailleerder ingaan op de historie van de stad. De toegangsprijs voor lezing en een consumptie bedraagt € 3,50. Voor 65-plussers en CJP-ers geldt een tarief van € 2,00. Kinderen jonger dan 12 jaar en bezoekers met een Museumkaart en een Rotterdampas hebben gratis toegang. Ook voor Vrienden van het Museum Maassluis, leden van de Historische Vereniging Maassluis en de vrijwilligers van het Museum is de toegang voor De Strijd om de onafhankelijkheid gratis.


FOTO: Bas Booister (rechts) met Gertjan van de Velden aan boord tijdens opnamen voor zijn documentaire (foto Hugo Booister).


VERBOUWING

In het najaar van 2013 werd gestart met een omvangrijke verbouwing van het museum waardoor zowel de beeldende kunst als de plaatselijke historie in een schitterende ambiance vorm krijgen. In mei 2014 zal het museum Maassluis worden heropend.  De historie van Maassluis (voormalige vissersstad), vervat in scheepsmodellen, schilderijen, foto- en filmmateriaal en teksten, gebruiksvoorwerpen, maquettes  enz. krijgt een prominente plek in de zogeheten Dijkzaal.  In de riante de Tuinzaal komt de beeldende kunst in allerlei gedaanten tot leven. Aanvullende achtergrondinformatie over de werken en de kunstenaars zorgen ervoor dat de bezoeker zich een compleet kan vormen van de wisselende exposities. Op deze benedendijkse verdieping bevinden zich ook een audiovisuele ruimte bij het zogeheten De Vrieskabinet plus een de Podiumzaal met koffiehoek die grenst aan de tuin en het terras waarvan bezoekers bij mooi weer gebruik kunnen maken.