Beleid & Bestuur

Doelstelling

Het museum wil zich ontwikkelen tot een sfeervol en eigentijds museum met een bescheiden budget, dat in hoofdzaak wordt gedragen door vrijwilligers, ondersteund door professionele inbreng. De drie pijlers van deze doelstelling vormen zelfstandigheid, zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid.

De missie

Het Museum Maassluis brengt historie en kunst tot leven.

In het eerste ondernemingsplan (2013 – 2017) staat omschreven wat dit inhoudt:

  • In nauwe samenwerking met de Historische vereniging Maassluis (HVM) komen tot een kenniscentrum van de Maassluise historie;
  • De opgebouwde relatie met het onderwijs versterken door het uitbreiden van de educatie. Ook meer aandacht besteden aan de educatie van andere doelgroepen.
  • Blijvende aandacht schenken aan de kunstcollectie.

Stichting Museum Maassluis

Het Museum Maassluis wordt beheerd door de stichting Museum Maassluis. De stichting stelt zich ten doel om de historische verzameling en de kunstverzameling van de stad Maassluis, beide ondergebracht in het Museum Maassluis, te beheren, te behouden, selectief uit te breiden en voor een zo breed mogelijk publiek te ontsluiten en te presenteren en voorts al hetgeen dat met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, zulks in de ruimste zin des woords.

Bij het museum zijn twee beroepskrachten in dienst: conservator Pieter van Houten Pz. (behoud en beheer) en educator Friedie Kloen (samenstellen exposities en educatie). Daarnaast kent het museum een groep van plusminus 50 vrijwilligers die allerlei grote en kleine klussen klaren en zonder wie het museum niet zou kunnen functioneren. Belangstellende vrijwilligers zijn altijd welkom; info en aanmelden bij Pieter van Houten.

Het stichtingsbestuur bestaat uit:

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (voorzitter)
  • Hans Eijsackers (secretaris)
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (penningmeester)
  • Jan Buijsse (PR)

Twee vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Maassluis:

  • Kees Tempelaars

Een vertegenwoordiger van de De Vereniging Vrienden van het Museum Maassluis:

  • Victor Knippenberg

Adres

Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

Openingstijden

ma: Gesloten 
di t/m zo: 14.00 - 17.00 uur

Volg ons

icon facebookicon twitter

3 + 4 een mythologische verkenning

De minitentoonstelling van Jack Moerman vind plaats van 3 februari t/m 4 maart 2018.

moerman01

 

Excursie naar Museum Voorlinden

Donderdag 5 oktober vond de excursie naar museum Voorlinden in Wassenaar plaats van de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis.

P1070898

Een verslag vindt u hier.

Taxatiedag in Museum Maassluis

Donderdag 12 oktober vond de jaarlijkse taxatiedag plaats. Een verslag vind u hier onder VRIENDEN/ACTIVITEITEN met foto’s van die dag.

taxatiedag

De taxatiedag werd georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis.

Jan Ouwenbroek op TV

Op 1 augustus vonden er in het museum TV opnames plaats van internet TV RITV. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling van Jan Ouwenbrouk een leven lang schilder. Via www.ritv.nl kunt u de uitzending terug zien.

ritv

Afscheid Friedie Kloen

Het was opnieuw een full house in Museum Maassluis. Nu echter niet voor de opening van een expositie maar om afscheid te nemen van Friedie Kloen na een dienstverband van vijftien jaar.

Eerste spreker was wethouder Keizer; burgemeester Haan moest wegens ziekte verstek laten gaan. Namens het gemeentebestuur mocht de heer Keizer Friedie de Erespeld van de gemeente opspelden, waarmee zij officieel Ereburger van de stad Maassluis is geworden. Hij bedankte haar voor haar belangrijke culturele bijdrage in kunst en educatie.

kloen01

Een lange reeks sprekers nam de gelegenheid om eens goed uit de doeken te doen wat Friedie zoal had betekend. Pieter van Houten, collega en conservator, leidde ze in. Hij memoreerde bovendien zijn goede relatie met Friedie en het feit dat hij haar destijds had aangenomen.

Hans Eijsackers, secretaris van het museumbestuur, deed het woord namens Hans Ploeg, voorzitter. De laatste had vanuit Bali een boodschap gestuurd om Friedie te bedanken voor haar belangrijke werk bij het functioneren van het museum.

Wim Maagdenburg was Friedies ‘baas’ op het gemeentehuis. Ook hij had vele lovende woorden voor Friedie, onder andere voor de door haar geleide projecten waaronder het beschilderen van bolders door schoolkinderen.

Als collega in de kunst en educatie sprak Bikkel Artist Friedie toe. Herinneringen aan gezamenlijke activiteiten in kunst en onderwijs, zoeken naar creatieve bronnen passeerden de revue.

Jack Moerman, vrijwilliger in het museum, overhandigde Friedie een door hem vervaardigd kunstwerk. Bert Diepstraten, ook vrijwilliger, had een houten bolder vervaardigd ter herinnering aan het succesvolle project.

De groep vrijwilligers, waarmee Friedie veel heeft samengewerkt bij het inrichten van exposities schonk haar een paar oorbellen. Maar ze hadden ook een gedicht gemaakt waarvan ze, elkaar afwisselend, een stukje declameerden. Het was ‘uit het leven gegrepen’.