Moderne beeldende kunst

Nederlandse figuratieve kunst generatie 1900

De aanzet tot de huidige collectie moderne beeldende kunst van het museum werd gegeven door het echtpaar De Vries uit Delft (schenking veertig kunstwerken van o.a. Jan van Heel, Frits Klein en Charles Eyck) in 1970, Jan van Heel, Marike van Heel-Poort en Jeanne Bieruma Oosting (eigen werk) in de jaren tachtig. In de jaren negentig is het Otto B. de Kat die tien werken van eigen hand overdraagt aan het museum. Verder vormen tal van belangrijke schenkingen door particulieren en organisaties een fraaie aanwinst voor de Maassluise collectie. Tot slot is het de Vereniging Vrienden van het Museum Maassluis die al vele jaren achtereen zorg draagt voor financiële middelen waarmee de collectie kan worden aangevuld.

De rode draad die door het eigen kunstbezit van het Museum Maassluis loopt is de figuratie. De collectie bestaat dus vooral uit werken van kunstenaars die rond 1900 werden geboren, figuratief schilderden en dat ook bleven doen nadat in 1950 de abstracte kunst sterk in opkomst was.

Desondanks is er een deelcollectie abstracte kunst opgenomen met werk van onder meer Jaap Naninga, Sierk Schröder, Kees verwey, Piet Ouborg, Wim Sinemus en Joop Kropff. Verder behoren kunstwerken van uiteenlopende buitenlandse kunstenaars tot de Maassluise kunstcollectie onder wie Jean Miotte, Alfred Manessier, Antonio Saura, E.R. Witten en met name Armin Mehling is rijk vertegenwoordigd.

Regelmatig wordt een keuze gemaakt uit deze eigen collectie en tentoongesteld in het museum.

Adres

Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

Openingstijden

ma: Gesloten 
di t/m zo: 14.00 - 17.00 uur

Volg ons

icon facebookicon twitter

3 + 4 een mythologische verkenning

De minitentoonstelling van Jack Moerman vind plaats van 3 februari t/m 4 maart 2018.

moerman01

 

Excursie naar Museum Voorlinden

Donderdag 5 oktober vond de excursie naar museum Voorlinden in Wassenaar plaats van de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis.

P1070898

Een verslag vindt u hier.

Taxatiedag in Museum Maassluis

Donderdag 12 oktober vond de jaarlijkse taxatiedag plaats. Een verslag vind u hier onder VRIENDEN/ACTIVITEITEN met foto’s van die dag.

taxatiedag

De taxatiedag werd georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis.

Jan Ouwenbroek op TV

Op 1 augustus vonden er in het museum TV opnames plaats van internet TV RITV. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling van Jan Ouwenbrouk een leven lang schilder. Via www.ritv.nl kunt u de uitzending terug zien.

ritv

Afscheid Friedie Kloen

Het was opnieuw een full house in Museum Maassluis. Nu echter niet voor de opening van een expositie maar om afscheid te nemen van Friedie Kloen na een dienstverband van vijftien jaar.

Eerste spreker was wethouder Keizer; burgemeester Haan moest wegens ziekte verstek laten gaan. Namens het gemeentebestuur mocht de heer Keizer Friedie de Erespeld van de gemeente opspelden, waarmee zij officieel Ereburger van de stad Maassluis is geworden. Hij bedankte haar voor haar belangrijke culturele bijdrage in kunst en educatie.

kloen01

Een lange reeks sprekers nam de gelegenheid om eens goed uit de doeken te doen wat Friedie zoal had betekend. Pieter van Houten, collega en conservator, leidde ze in. Hij memoreerde bovendien zijn goede relatie met Friedie en het feit dat hij haar destijds had aangenomen.

Hans Eijsackers, secretaris van het museumbestuur, deed het woord namens Hans Ploeg, voorzitter. De laatste had vanuit Bali een boodschap gestuurd om Friedie te bedanken voor haar belangrijke werk bij het functioneren van het museum.

Wim Maagdenburg was Friedies ‘baas’ op het gemeentehuis. Ook hij had vele lovende woorden voor Friedie, onder andere voor de door haar geleide projecten waaronder het beschilderen van bolders door schoolkinderen.

Als collega in de kunst en educatie sprak Bikkel Artist Friedie toe. Herinneringen aan gezamenlijke activiteiten in kunst en onderwijs, zoeken naar creatieve bronnen passeerden de revue.

Jack Moerman, vrijwilliger in het museum, overhandigde Friedie een door hem vervaardigd kunstwerk. Bert Diepstraten, ook vrijwilliger, had een houten bolder vervaardigd ter herinnering aan het succesvolle project.

De groep vrijwilligers, waarmee Friedie veel heeft samengewerkt bij het inrichten van exposities schonk haar een paar oorbellen. Maar ze hadden ook een gedicht gemaakt waarvan ze, elkaar afwisselend, een stukje declameerden. Het was ‘uit het leven gegrepen’.