Moderne beeldende kunst

Nederlandse figuratieve kunst generatie 1900

De aanzet tot de huidige collectie moderne beeldende kunst van het museum werd gegeven door het echtpaar De Vries uit Delft (schenking veertig kunstwerken van o.a. Jan van Heel, Frits Klein en Charles Eyck) in 1970, Jan van Heel, Marike van Heel-Poort en Jeanne Bieruma Oosting (eigen werk) in de jaren tachtig. In de jaren negentig is het Otto B. de Kat die tien werken van eigen hand overdraagt aan het museum. Verder vormen tal van belangrijke schenkingen door particulieren en organisaties een fraaie aanwinst voor de Maassluise collectie. Tot slot is het de Vereniging Vrienden van het Museum Maassluis die al vele jaren achtereen zorg draagt voor financiële middelen waarmee de collectie kan worden aangevuld.

De rode draad die door het eigen kunstbezit van het Museum Maassluis loopt is de figuratie. De collectie bestaat dus vooral uit werken van kunstenaars die rond 1900 werden geboren, figuratief schilderden en dat ook bleven doen nadat in 1950 de abstracte kunst sterk in opkomst was.

Desondanks is er een deelcollectie abstracte kunst opgenomen met werk van onder meer Jaap Naninga, Sierk Schröder, Kees verwey, Piet Ouborg, Wim Sinemus en Joop Kropff. Verder behoren kunstwerken van uiteenlopende buitenlandse kunstenaars tot de Maassluise kunstcollectie onder wie Jean Miotte, Alfred Manessier, Antonio Saura, E.R. Witten en met name Armin Mehling is rijk vertegenwoordigd.

Regelmatig wordt een keuze gemaakt uit deze eigen collectie en tentoongesteld in het museum.

Adres

Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

010 – 5913813

Openingstijden

ma: Gesloten 
di t/m zo: 14.00 - 17.00 uur

Volg ons

icon facebookicon twitter

Henk Valstar: Zoeken, hopen en vragen vormgegeven

Een groot deel van zijn leven woonde en werkte Henk Valstar in Maassluis. 

Hij volgde de opleidingen tekenen, schilderen en publiciteit aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam.

Om rust en stilte te hervinden verhuisde hij later naar Drenthe, waar hij overigens de weidsheid van water en polderland miste. Hij hield van de lege ruimte; daarin bouwen betekende scheppend bezig zijn, maar ook een bedreiging van het ongeschondene. Daartussen waren er tekenen van hoop, soms verholen, soms teer weergegeven in weerkerende symbolen.

valstar01

Henks leven eindigde in 2015 in Drenthe. Een overzicht van zijn werk is naar Maassluis teruggekeerd.

De overzichtstentoonstelling werd op 13 januari om 11.00 uur geopend door Hans Eijsackers, namens het bestuur van Museum Maassluis, en door Ronand Valstar, zoon van Henk Valstar.

Bij de opening werdt tevens het boek ‘Henk Valstar’, een kleurrijk overzicht van zijn werk, gepresenteerd en bij intekening aangeboden.

valstar02

De tentoonstelling blijft tot en met 21 april a.s. in Museum Maassluis

Excursie naar Museum Voorlinden

Donderdag 5 oktober vond de excursie naar museum Voorlinden in Wassenaar plaats van de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis.

P1070898

Een verslag vindt u hier.

Taxatiedag in Museum Maassluis

Donderdag 12 oktober vond de jaarlijkse taxatiedag plaats. Een verslag vind u hier onder VRIENDEN/ACTIVITEITEN met foto’s van die dag.

taxatiedag

De taxatiedag werd georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis.

Jan Ouwenbroek op TV

Op 1 augustus vonden er in het museum TV opnames plaats van internet TV RITV. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling van Jan Ouwenbrouk een leven lang schilder. Via www.ritv.nl kunt u de uitzending terug zien.

ritv

3 + 4 een mythologische verkenning

De minitentoonstelling van Jack Moerman vind plaats van 3 februari t/m 15 april 2018.

moerman01