Moderne beeldende kunst

Nederlandse figuratieve kunst generatie 1900

De aanzet tot de huidige collectie moderne beeldende kunst van het museum werd gegeven door het echtpaar De Vries uit Delft (schenking veertig kunstwerken van o.a. Jan van Heel, Frits Klein en Charles Eyck) in 1970, Jan van Heel, Marike van Heel-Poort en Jeanne Bieruma Oosting (eigen werk) in de jaren tachtig. In de jaren negentig is het Otto B. de Kat die tien werken van eigen hand overdraagt aan het museum. Verder vormen tal van belangrijke schenkingen door particulieren en organisaties een fraaie aanwinst voor de Maassluise collectie. Tot slot is het de Vereniging Vrienden van het Museum Maassluis die al vele jaren achtereen zorg draagt voor financiële middelen waarmee de collectie kan worden aangevuld.

De rode draad die door het eigen kunstbezit van het Museum Maassluis loopt is de figuratie. De collectie bestaat dus vooral uit werken van kunstenaars die rond 1900 werden geboren, figuratief schilderden en dat ook bleven doen nadat in 1950 de abstracte kunst sterk in opkomst was.

Desondanks is er een deelcollectie abstracte kunst opgenomen met werk van onder meer Jaap Naninga, Sierk Schröder, Kees verwey, Piet Ouborg, Wim Sinemus en Joop Kropff. Verder behoren kunstwerken van uiteenlopende buitenlandse kunstenaars tot de Maassluise kunstcollectie onder wie Jean Miotte, Alfred Manessier, Antonio Saura, E.R. Witten en met name Armin Mehling is rijk vertegenwoordigd.

Regelmatig wordt een keuze gemaakt uit deze eigen collectie en tentoongesteld in het museum.

Adres

Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

010 – 5913813

Openingstijden

ma: Gesloten 
di t/m zo: 14.00 - 17.00 uur

Volg ons

icon facebookicon twitter

Onverwachte ontmoetingen

Op reis door de collectie.

Voor het samenstellen van deze tentoonstelling zijn we op zoek gegaan naar tegenstellingen en overeenkomsten binnen de kunstcollectie van Museum Maassluis. Al gauw kwamen er diverse werken naar voren die in thema overeen kwamen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel schepen en dieren afgebeeld, maar ook aan boerderijtjes, stadsgezichten en portretten geen gebrek in de collectie. We zijn verder gaan graven, op zoek naar meer tegenstellingen, die toch ook weer overeenkomsten vertoonden. Niet veel later bleek dat de kunstenaars toch veel gemeen hadden. Velen gingen immers op reis, en legden daarbij op eigen wijze vast wat zij onderweg zagen. De diversiteit aan manieren van werken, materiaalgebruik en kleuren geeft hierin mooi de tegenstellingen weer. We nemen u mee op reis, naar bijzondere landschappen, dorpjes, natuur en prachtige steden. We struinen over lokale marktjes en nemen plaats op het terras om de dorst te lessen en eten een hapje in het restaurant. Om vervolgens laat op de avond de stad weer te verlaten.

De tentoonstelling is te zien van 12 mei tot en met 22 juli 2018

onverwachte ontmoetingen flyer 1