Collectie

In dit museum wonen moderne beeldende kunst en historische kunst (in het kader van de bevordering van de kennis over de geschiedenis van Maassluis) onder één en hetzelfde dak. Het museum is een samenwerkingsverband met de Historische Vereniging Maassluis (HVM) aangegaan met als doel een gezamenlijk kenniscentrum in het museum te realiseren. Inwoners van Maassluis maar ook andere belangstellenden en bezoekers kunnen hiermee hun voordeel doen.
De Historische Vereniging Maassluis vestigt zich eind juni 2014 in het Museum Maassluis maar al geruime tijd wordt er in goede harmonie samengewerkt. Onderlinge kennis en ervaring worden uitgewisseld en aangevuld onder het motto een en een is drie. Bij wijze van spreken dan.

Kerncollectie kunstenaars

De onderstaande kunstenaars zijn opgenomen in de kerncollectie van het museum.

Sierk Schröder studeerde aan de Haagse Academie.
Ingesteld op toon onderzocht hij het effect van licht en donker, zoals de oude meesters. Interessant vond hij ‘alla prima’ schilderen: het direct met snelle penseelstreken weergeven van wat het oog waarneemt.
Prijzen: ,Therese van Duyl-Schwartze-Portretprijs, Jacob Maris-materiaalprijs en de Jacob Hartogprijs. Toenmalig Koningin Beatrix heeft model voor hem gestaan.

Jeanne Bieruma Oosting kreeg op landgoed Lauswolt haar liefde voor de planten- en dierenwereld. Ze studeerde aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunst.
Prijzen: de bronzen medaille van de stad Parijs, erepenning van de Gemeente Maassluis.
Ze stelde de Jeanne Oostingprijs in die nu nog wordt toegekend, in 2002 in het Gemeentemuseum Maassluis. Een representatief deel van haar werk schonk zij aan dit museum.

Otto B. de Kat studeerde aan de Amsterdamse Rijksakademie voor beeldende Kunsten, waar hij mede te maken kreeg met Prof. Roland Holst.
Zijn werk werd beïnvloed door kunstenaars als Uytvanck, Toorop Van Doesburg, Mondriaan en Zadkine. Hij legde zich toe op kleine intieme onderwerpen wat hem de aanduiding ‘intimist’ opleverde.
Prijzen: Aquarellistenprijs van het Prins Bernhardfonds, Artimedaille en Jeanne Oostingprijs.

Jan van Heel studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam.
In Parijs schilderde hij een stad in herfstige tonen, in kleuren met een gevoel van vergankelijkheid en melancholie.
Prijzen: Voorjaarsprijs van Pulchri Studio, Jacob Marisprijs, eervolle vermelding Biennale Sao Paulo, de Jacob Maris-oeuvreprijs, zilveren penning gemeente Maassluis
Heeft in Maassluis geëxposeerd en heeft diverse werken geschonken aan de gemeente.

Adres

Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

Openingstijden

ma: Gesloten 
di t/m zo: 14.00 - 17.00 uur

Volg ons

icon facebookicon twitter

3 + 4 een mythologische verkenning

De minitentoonstelling van Jack Moerman vind plaats van 3 februari t/m 4 maart 2018.

moerman01

 

Excursie naar Museum Voorlinden

Donderdag 5 oktober vond de excursie naar museum Voorlinden in Wassenaar plaats van de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis.

P1070898

Een verslag vindt u hier.

Taxatiedag in Museum Maassluis

Donderdag 12 oktober vond de jaarlijkse taxatiedag plaats. Een verslag vind u hier onder VRIENDEN/ACTIVITEITEN met foto’s van die dag.

taxatiedag

De taxatiedag werd georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis.

Jan Ouwenbroek op TV

Op 1 augustus vonden er in het museum TV opnames plaats van internet TV RITV. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling van Jan Ouwenbrouk een leven lang schilder. Via www.ritv.nl kunt u de uitzending terug zien.

ritv

Afscheid Friedie Kloen

Het was opnieuw een full house in Museum Maassluis. Nu echter niet voor de opening van een expositie maar om afscheid te nemen van Friedie Kloen na een dienstverband van vijftien jaar.

Eerste spreker was wethouder Keizer; burgemeester Haan moest wegens ziekte verstek laten gaan. Namens het gemeentebestuur mocht de heer Keizer Friedie de Erespeld van de gemeente opspelden, waarmee zij officieel Ereburger van de stad Maassluis is geworden. Hij bedankte haar voor haar belangrijke culturele bijdrage in kunst en educatie.

kloen01

Een lange reeks sprekers nam de gelegenheid om eens goed uit de doeken te doen wat Friedie zoal had betekend. Pieter van Houten, collega en conservator, leidde ze in. Hij memoreerde bovendien zijn goede relatie met Friedie en het feit dat hij haar destijds had aangenomen.

Hans Eijsackers, secretaris van het museumbestuur, deed het woord namens Hans Ploeg, voorzitter. De laatste had vanuit Bali een boodschap gestuurd om Friedie te bedanken voor haar belangrijke werk bij het functioneren van het museum.

Wim Maagdenburg was Friedies ‘baas’ op het gemeentehuis. Ook hij had vele lovende woorden voor Friedie, onder andere voor de door haar geleide projecten waaronder het beschilderen van bolders door schoolkinderen.

Als collega in de kunst en educatie sprak Bikkel Artist Friedie toe. Herinneringen aan gezamenlijke activiteiten in kunst en onderwijs, zoeken naar creatieve bronnen passeerden de revue.

Jack Moerman, vrijwilliger in het museum, overhandigde Friedie een door hem vervaardigd kunstwerk. Bert Diepstraten, ook vrijwilliger, had een houten bolder vervaardigd ter herinnering aan het succesvolle project.

De groep vrijwilligers, waarmee Friedie veel heeft samengewerkt bij het inrichten van exposities schonk haar een paar oorbellen. Maar ze hadden ook een gedicht gemaakt waarvan ze, elkaar afwisselend, een stukje declameerden. Het was ‘uit het leven gegrepen’.