EXPOSITIES > Tuinzaal

Henk Fortuin: niet in een hokje te plaatsen

door Jos van Nierop

Donker expressionisme, impressionistisch, De Haagse school of de vroege Mondriaan? Koos Karssen, cultuurhistoricus en oud-burgemeester van Maassluis, verhaalde zaterdag 3 december tijdens de opening van de Henk Fortuin-tentoonstelling in Museum Maassluis over de schilderstijl van Henk Fortuin. Fortuin (1916-2007) heeft van alles wat, en is (daardoor) niet in een hokje te plaatsen, concludeerde Karssen. De oud-burgemeester vertelde geraakt te zijn door het werk van Fortuin en toch ook door de persoon. ‘Ik kende hem in het begin vooral uit de politierapporten, als die oudere man die in zijn brommobiel onveilig over de weg bewoog. Ik moest er wel om grinniken.’

De tentoonstelling laat naast veel locaties in Maassluis (op de schilderijen van Fortuin én op de foto’s van de huidige situaties door Ronald Wagenaar) ook het een en ander zien van het ‘ietwat rommelige leven van Fortuin’ (aldus Friedie Kloen van het museum). Zoals op de wand met foto’s uit 2004 van Fortuin in zijn huis waar decennialang weinig was veranderd en verschoond. 

De tentoonstelling ‘Stap in het Maassluis van Henk Fortuin’ en het daarbij behorende boekje zijn het resultaat van een samenwerking van (vrijwilligers van) Museum Maassluis, de Historische Vereniging Maassluis en de Stichting Henk Fortuin. De voorzitters van de laatste twee organisaties benadrukten dat nog eens in hun toespraakjes tijdens de drukbezochte opening. Willem Fortuin haalde een recent interview aan waarin de Maassluise cultuurmakelaar hamerde op samenwerking. Wij doen dat al, was zo ongeveer wat Willem Fortuin concludeerde.