De Vrieskabinet

Zeefdrukken van duikbootbouwer Jack Moerman in Museum Maassluis

Jack Moerman (1960, Maassluis) heeft zich autonoom ontwikkeld op het gebied van de beeldende kunst. Voor de techniek volgde hij cursussen aan de Vrije Academie in Vlaardingen en de SKVR in Rotterdam. Behept met een opvallend tekentalent verschijnen er al vroeg stripverhalen van zijn hand in het schoolkrantje van de lagere school. Na de middelbare school gaat hij op zoek naar een eigen stijl waarmee hij zich duidelijk kan onderscheiden.

Als professioneel buitenstaander heeft hij vooral oog voor het merkwaardige en het groteske. De wereld is al normaal genoeg luidt zijn motto. Als sportduiker ontleent hij zijn inspiratie voor een groot deel aan het leven onder water. Stille vormen die hem veel te vertellen hebben. Ondertussen maakt hij op de Vrije Academie kennis met grafische technieken en onderzoekt hij in hoeverre zijn schetsen zich lenen voor zeefdruk.

Korte tijd later heeft hij zijn eerste expositie in Galerie Waterleau in Rotterdam. Er volgen er meer: Galerie Art Leathering in Maassluis, Galerie Pervelle in Vlaardingen, Boekencentrum Donner in Rotterdam en recentelijk in het Douanehuisje in Maassluis. Tussen de bedrijven door legt hij zich toe op andere vormen van expressie: videofilmen en schrijven.

In de jaren tachtig en negentig raakt hij betrokken bij het ontwerpen en bouwen van twee duikboten. Met name de twintig meter lange Spurdog zal menig Maassluizer nog vers in het geheugen liggen. Ook zijn bijdrage aan het filmproject ‘Satan of Silverlake’ van en met muziek van cultheld Kim Fowley (overleden in 2015) mag zeker niet onvermeld blijven. Zijn laatste wapenfeit: 3 4 een mythologische verkenning.

De zeven panelen van het Mythologisch Drieluik en Vierluik vormen een stapsgewijze opzet langs intuïtieve weg een beeldtaal te ontwikkelen waarmee de verborgen binnenkant van het leven herleid kan worden tot eenvoudige pictografische elementen. Deze werken zullen worden geëxposeerd.

Eenmaal uitgerust met deze componenten beschikt de kunstenaar over het ruwe materiaal om zijn eigen mythologisch systeem op te zetten. De zeven gestalten van het drieluik en vierluik zijn de eerste resultaten van dit voortgaande experiment. Enkelvoudige vormen die balanceren tussen mystieke diagrammen en figuratieve constellaties.

Adres

Zuiddijk 16
3143 AS Maassluis

010 – 5913813

Openingstijden

ma: Gesloten 
di t/m zo: 14.00 - 17.00 uur

Volg ons

icon facebookicon twitter

100 jaar Kunst na Arbeid!

Optreden korps 1928

Op 29 juni 1918 werd de muziekvereniging Kunst na Arbeid opgericht in Maassluis.
Dit jaar is dat alweer 100 jaar geleden. Ter ere van dit jubileum is er in Museum Maassluis in samenwerking met Kunst na Arbeid een expositie tot stand gekomen.
U wordt in de expositie meegenomen door de jaren heen, langs bijzondere momenten in de geschiedenis van muziekvereniging.
Zo ziet u bijvoorbeeld welke bijzondere concerten en optredens zij gaven en zijn er foto’s om te illustreren hoe dat er in die tijd uitzag.
Ook werd deed men regelmatig mee aan concoursen waarbij er een aardige collectie aan prijzen in de wacht werd gesleept.

Deze tentoonstelling is in het museum te zien van 21 april tot en met 24 juni 2018

Excursie naar Dordrecht

Woensdag 25 april vond de excursie naar Dordrecht plaats van de Vereniging Vrienden van Museum Maassluis. Daar werd o.a. de tentoonstelling Jongkind & Vrienden bezocht.
Zie hiervoor het verslag van deze dag.

Kunstroute start in het museum

‘Ja, Kunst’

Op zaterdag 14 april is de expositie ‘Ja, Kunst’ geopend en werd het startsein gegevan van de Kunst en Atelierroute Maassluis. Deze expositie is samengesteld uit kunstwerken van de deelnemende Maassluise kunstenaars en hun gasten.

Vanuit het museum was het daarnaast een prachtig vertrekpunt naar de vele locaties waar de deelnemende kunstenaars u graag ontvangen in hun atelier of bijzondere locatie. 

Voor meer informatie over de Maassluise Kunstenaars en de Kunstroute kunt u een kijkje nemen op Maassluise Kunstenaars.

Het museum is tijdens de beide dagen geopend van 11:00 uur t/m 17:00 uur. Na de route is de expositie nog te zien t/m 30 april 2018

 

Farlagraaf Fotografie   Kunstroute 2017 (7)

Burgemeester Edo Haan opende in 2017 de Kunst en Atelierroute Maassluis in het Museum.