De Vrieskabinet

Zeefdrukken van duikbootbouwer Jack Moerman in Museum Maassluis

Jack Moerman (1960, Maassluis) heeft zich autonoom ontwikkeld op het gebied van de beeldende kunst. Voor de techniek volgde hij cursussen aan de Vrije Academie in Vlaardingen en de SKVR in Rotterdam. Behept met een opvallend tekentalent verschijnen er al vroeg stripverhalen van zijn hand in het schoolkrantje van de lagere school. Na de middelbare school gaat hij op zoek naar een eigen stijl waarmee hij zich duidelijk kan onderscheiden.

Als professioneel buitenstaander heeft hij vooral oog voor het merkwaardige en het groteske. De wereld is al normaal genoeg luidt zijn motto. Als sportduiker ontleent hij zijn inspiratie voor een groot deel aan het leven onder water. Stille vormen die hem veel te vertellen hebben. Ondertussen maakt hij op de Vrije Academie kennis met grafische technieken en onderzoekt hij in hoeverre zijn schetsen zich lenen voor zeefdruk.

Korte tijd later heeft hij zijn eerste expositie in Galerie Waterleau in Rotterdam. Er volgen er meer: Galerie Art Leathering in Maassluis, Galerie Pervelle in Vlaardingen, Boekencentrum Donner in Rotterdam en recentelijk in het Douanehuisje in Maassluis. Tussen de bedrijven door legt hij zich toe op andere vormen van expressie: videofilmen en schrijven.

In de jaren tachtig en negentig raakt hij betrokken bij het ontwerpen en bouwen van twee duikboten. Met name de twintig meter lange Spurdog zal menig Maassluizer nog vers in het geheugen liggen. Ook zijn bijdrage aan het filmproject ‘Satan of Silverlake’ van en met muziek van cultheld Kim Fowley (overleden in 2015) mag zeker niet onvermeld blijven. Zijn laatste wapenfeit: 3 4 een mythologische verkenning.

De zeven panelen van het Mythologisch Drieluik en Vierluik vormen een stapsgewijze opzet langs intuïtieve weg een beeldtaal te ontwikkelen waarmee de verborgen binnenkant van het leven herleid kan worden tot eenvoudige pictografische elementen. Deze werken zullen worden geëxposeerd.

Eenmaal uitgerust met deze componenten beschikt de kunstenaar over het ruwe materiaal om zijn eigen mythologisch systeem op te zetten. De zeven gestalten van het drieluik en vierluik zijn de eerste resultaten van dit voortgaande experiment. Enkelvoudige vormen die balanceren tussen mystieke diagrammen en figuratieve constellaties.